Beroepsallergie

Wat is beroepsallergie?

Beroepsallergie ontstaat door de blootstelling aan allergenen op het werk. Hierbij gaat het vaak om inhalatie- of contactallergie. Dit kan in een aantal beroepenvelden voorkomen, hieronder zijn een aantal voorbeelden van beroepsallergie omschreven.

Bakkers
Bakkers kunnen een beroepsallergie ontwikkelen door het inademen van het meelstof. Hierdoor kunnen er allergische reacties ontstaan in de luchtwegen, waardoor symptomen als hoesten, benauwdheid en verkoudheid optreden. Dit wordt bakkersastma genoemd. Er kan ook bakkerseczeem optreden. Dit kan ontstaan door het contact met meel, melk, enzymen, specerijen, zouten en zuren. Ook het vele handen wassen met water en zeep kan een oorzaak zijn.

Tuinders
De tuinders komen veel in aanraking met stuifmeel, waardoor een beroepsallergie kan ontstaan. In Nederland zijn vooral de paprikapollen de oorzaak van deze allergie. Ook pollen en mijten in kassen kunnen een oorzaak zijn. Vaak ontstaan er ademhalingsklachten, huidklachten en oogklachten.

Kappers
Kapperseczeem is een bekend voorbeeld van een beroepsallergie. Door het vele contact met water, shampoos, verf en permanentvloeistoffen. Ook komt het wel eens voor door het dragen van latex handschoenen tijdens de werkzaamheden. Door het wassen en drogen van het haar worden de handen blootgesteld aan wisselende temperaturen, wat ook irriterend kan werken. Daarnaast komt er druk op de handen te staan door het vasthouden van de materialen. Al deze dingen bij elkaar kunnen leiden tot erge eczeem op de handen, maar ook op de armen en in het gezicht.

Dierenverzorgers
Dierenverzorgers komen veel in contact met haar, speeksel of urine van dieren, waardoor allergische reacties kunnen optreden. Meestal wordt er vooral gereageerd op honden en katten, maar ook hamsters, ratten, vogels, paarden en kooien kunnen een allergische reactie veroorzaken. Wanneer je in contact komt met de dieren maakt het lichaam histamine aan, hierdoor ontstaan symptomen als niezen, rode ogen, uitslag of eczeem.

Wat kun je er tegen doen?

Als je het vermoeden hebt dat je last hebt van een beroepsallergie is het verstandig contact op te nemen met je bedrijfs- of huisarts. De arts kan een diagnose stellen en hierop kunnen er aanpassingen op het werk geregeld worden. Vaak wordt het contact met de allergenen verkleind door het gebruik van handschoenen, luchtfilters of mondmaskers.