Voedselallergie

©Stichting Voedselallergie

Bij een voedselallergie reageert het lichaam heftig op eiwitten uit ons voedsel. Deze eiwitten worden allergenen genoemd. Wanneer iemand met een allergie het allergeen binnenkrijgt, reageert het immuunsysteem door IgE’s te maken. De IgE’s zijn afweerstoffen om het allergeen aan te vallen. Als afweerreactie komt er histamine vrij om de doorlaatbaarheid van de bloedvaten te verhogen, waardoor het allergeen makkelijker kan worden aangevallen. De histamine zorgt ervoor dat de weefsels opzwellen, dit gebeurd vaak ook in de luchtwegen. Hierdoor kan er een levensbedreigende situatie ontstaan, waardoor je niet voldoende lucht binnen krijgt omdat de opgezette weefsels de luchtwegen vernauwen. De reactie van een allergie kan al meteen na het eten optreden, maar ook nog na 2 uur na het eten van het allergeen.

Een voedselallergie komt bij 2 tot 3% van de volwassenen voor. Bij kinderen is dit 5 tot 7%.

Allergenen

De allergenen waarvoor je bijvoorbeeld allergisch kunt zijn, zijn:
• Cacao
• Kippenei
• Koemelk
• Lupine
• Mosterd
• Noten
• Pinda
• Schaaldieren
• Schelpdieren
• Selderij
• Sesamzaad
• Soja
• Tarwe
• Vis

Maar eigenlijk kan je overal waar een ‘eiwit’ in zit allergisch voor zijn.

Diagnose

De diagnose voedselallergie kan op verschillende manieren onderzocht worden:
• Bloedonderzoek: Er wordt gekeken naar de hoeveelheid IgE’s in het bloed.
• Huidpriktest: Druppels van het allergeen worden in de huid geprikt. Vervolgens wordt er gekeken of er een reactie is optreedt.
• Eliminatie/provocatie onderzoek: Het allergeen wordt een aantal weken uit de voeding weggelaten. Wanneer de klachten verdwenen zijn, worden deze weer toegevoegd om te kijken of er weer een reactie optreedt.

Klachten bij voedselallergie

De klachten die men kan krijgen variëren per persoon en per voedingsmiddel.

Huid: eczeem, oedeem, jeuk, uitslag, galbulten
Luchtwegen: astmatische klachten, neus- of oogklachten
Maagdarmstelsel: braken, diarree, verstopping, misselijkheid, prikkelend gevoel in de mond
Overig: anafylactische shock, groeiachterstand, gedragsklachten

Behandeling van voedselallergie

De voedingsmiddelen waarop allergisch wordt gereageerd dienen vermeden te worden. Je kunt hiervoor begeleiding van een diëtist krijgen. Via onze website www.allergiedietist.nl kun je een diëtist bij jou in de buurt zoeken!
Bij heftige reacties op een allergeen wordt er een auto-injector voorgeschreven. Dit is bijvoorbeeld een Epi-pen, waar adrenaline in zit. De adrenaline zorgt ervoor dat de bloedvaten weer vernauwen tijdens de reactie. Een andere optie is antihistaminicum. Deze zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt verminderd, waardoor de klachten van de reactie verminderen.
Een nieuwe opkomende behandeling is immunotherapie. Hierbij wordt er door middel van injecties of tabletten waarbij een kleine hoeveelheid van het allergeen wordt toegediend, waardoor je je immuunsysteem aan het werk zit. Het is de bedoeling dat je dan een tolerantiegrens gaat opbouwen voor het allergeen en de reactie verminderd. De behandeling duurt ongeveer 3 tot 5 jaar. Op dit moment wordt het vooral toegepast op inhalatieallergieën, maar in de toekomst wordt er verwacht dat het ook kan worden ingezet bij voedselallergie.