Kippenei eiwit allergie

Kippenei, het woord zegt het al, is het ei dat afkomstig is van de kip. Naast eieren van eend, gans en kwartel worden kippeneieren in Nederland het meest geconsumeerd. Een volwassen Nederlander eet gemiddeld iets meer dan één ei per week. Bij een kippenei allergie reageer je op eiwitten die zowel in het eigeel als het eiwit voorkomen. Een kippenei bestaat voor 60% uit eiwit, 30% uit eidooier en 10% bestaat uit de schaal.

Het eiwit van een kippenei heeft een hoge voedingswaarde omdat deze essentiële eiwitten goede bouwstenen zijn voor de aanmaak van cellen en spieren in ons lichaam. Hiernaast bevat kippenei vitamines A, D, E, B-12, en foliumzuur. Het eigeel bestaat voor het grootste gedeelte uit onverzadigd vet (de goede vetten) en cholesterol. Kippenei wordt verwerkt in brood, ijs, koekjes, pasta’s en nog veel meer voedingsmiddelen. Het wordt zoveel verwerkt in voedingsmiddelen door de bindende en luchtige eigenschappen.

Klachten kippeneiallergie

De klachten bij een kippeneiallergie zijn met name de volgende:eieren

• Jeuk;
• Eczeem;
• Braken, misselijkheid;
• Galbulten;
• Benauwdheid;
• Zwelling van ogen, lippen en gezicht;
• Neus- en oogklachten;
• Pijn in de buik.

Andere mogelijke klachten zijn net als bij koemelkallergie groeivertraging, ontroostbaar huilen (huilbaby), oorklachten, gedragsklachten, migraine, anafylactische shock, weinig eetlust, voedsel weigeren en slecht drinken. Sommige mensen kunnen ook een lokale zwelling krijgen als er een product is aangeraakt waar kippenei in zit.

Laatst werd ik gebeld door een dame, daar heeft het vaststellen van de kippenei allergie erg lang geduurd. Haar klachten waren vooral slokdarmspasmen.

Bij baby’s beginnen de klachten meestal na introductie van bijvoeding. Een kippeneiallergie is vaak niet gemakkelijk te herkennen, omdat in veel voedingsmiddelen kippenei zit. Koek en kant-en-klaar eten zijn belangrijke uitlokkers van een kippeneiallergie.

Etiket lezen

Er zijn verschillende regels die bepalen wat er op een etiket van een voedingsmiddel moet worden weergegeven. Deze regels worden regelmatig gewijzigd om zo het gemak en de veiligheid te verbeteren. In de wetgeving voor allergenen staat beschreven dat het verplicht is kippeneibevattende voedingsmiddelen op het etiket te vermelden. Dit houdt in dat als u een voedingsmiddel koopt waar kippenei in zit, dit op de verpakking moet staan ongeacht de hoeveelheid of in welke vorm het is gebruikt. Deze wet geldt voor alle stoffen afkomstig van kippenei.

Lecithine kan van veel verschillende voedingsmiddelen afkomstig zijn zoals kippenei, soja, zonnebloempitten, maïs en raapzaad. Wanneer u alleen de aanduiding ‘lecithine’ op het etiket ziet staan is het lecithine niet afkomstig van kippenei. Deze zekerheid heeft u omdat dit in de voedsel- en warenwet staat vastgesteld. Gaat het om lecithine van kippenei dan moet dit op het etiket staan als ei-lecithine, lecithine (ei) of E322(ei).
Mocht er op een etiket geen ingrediëntenlijst aanwezig zijn moet er op het etiket los vermeld worden welke allergenen het voedingsmiddel bevat. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘Bevat: kippenei’

Boeken en recepten

Op de website AllergieKookboek.nl kunt u veel recepten vinden zonder kippenei.



Heeft deze informatie je geholpen? Overweeg dan een donatie te doen. Je helpt daarbij ons de gratis informatie die we aanbieden te verspreiden en meer mensen te helpen met een allergie.