Koemelk allergie

Klachten koemelkallergie

Bij een koemelkallergie kunnen klachten op verschillende manieren tot uiting komen. Hier volgen de meest voorkomende klachten:

• Overmatig gas- en zuurproductie;glasmelk
• Rode- en schrale plekken op de wangen;
• Galbulten en oedeem (vochtophoping)
• Overmatig gas- en zuurproductie;
• Opgeblazen gevoel;
• Rommelingen in de buik;
• Braken, misselijkheid;
• Pijn en/of krampen in de buik;
• Flatulentie (winderigheid);
• Verstopping;
• Bloedverlies bij de ontlasting;
• Diarree is groenig en ruikt zuur;
• Luchtwegklachten als astma en bronchitis;
• Neus- en oogklachten.

dieetbasisboek bij lactose intollerantie als ebook of paperback.
Vanaf nu verkrijgbaar: Zuivelvrij dieetbasisboek als ebook of paperback.

Andere mogelijke klachten zijn groeivertraging, ontroostbaar huilen (huilbaby), oorklachten, gedragsklachten, migraine, anafylactische shock, weinig eetlust, voedsel weigeren en slecht drinken. Bij baby’s beginnen de klachten meestal in de eerste drie maanden. De eerste klachten zijn dan vaak rode- en schrale plekken op de wangen, die erg jeuken. Dit duidt op eczeem of uitslag. Bij een koemelkallergie ontstaan al klachten bij gebruik van een spoortje koemelkeiwit. Bij een koemelk overgevoeligheid kan de mate van de klachten wisselend zijn, de een kan een beetje melk wel verdragen, de ander krijgt direct last.

Melkvervangers

Wanneer je koemelk moet vervangen is het van belang regelmatig af te wisselen omdat er een kans is dat je een allergie voor de vervanger gaat ontwikkelen. Hieronder worden vervangers voor koemelk besproken.

Geitenmelk en paardenmelk

Koemelk is essentieel voor een volwaardige voeding. Koemelk is een belangrijke bron van calcium, eiwitten, vitamine A, B1 en B22¬. Voorheen was het advies om geitenmelk niet als alternatief te nemen voor koemelk, omdat de eiwitten van geitenmelk een dusdanige overeenkomstige structuur zou hebben met koemelk. Mensen met een allergie voor koemelk zouden vaak ook allergische klachten ontwikkelen bij gebruik van geitenmelk (90% kans). Nu luidt het advies dat geitenmelk juist minder allergenen bevat die bij koemelkallergie een rol spelen. Paardenmelk veroorzaakt minder vaak allergische klachten bij personen met een koemelkallergie(4% kans). Per persoon verschilt het of klachten ontstaan bij gebruik van geiten- en paardenmelk. Hiervoor geldt dus dat het een keer uitgeprobeerd kan worden. Bij geen klachten kan de hoeveelheid voorzichtig in kleine stapjes worden verhoogd. Hetzelfde geldt voor paarden- en geitenkaas.

Sojamelk

Sojamelk kan bij de combinatie van de allergieën koemelk, kippenei en soja niet als vervanging van koemelk worden geconsumeerd, omdat sojamelk, zoals de naam al zegt, soja bevat. Wanneer men niet allergisch is voor soja en wel voor koemelk en kippenei kan vanaf 1 à 2 jaar sojamelk bij veel kinderen als vervanger voor koemelk worden gedronken.

Rijstmelk en havermelk

Om koemelk te vervangen, is rijst- en havermelk een mogelijkheid. Rijst- en havermelk zijn vrij van het allergenen koemelk. Originele rijst- en havermelk bevatten echter niet de hoeveelheid voedingsstoffen welke koemelk bevat. Het bevat een minimale hoeveelheid en eiwitten, calcium en diverse vitamines. Het is daarom van belang dat er een verrijkte rijst- of havermelk gedronken wordt. Deze zijn verrijkt met calcium en/of vitamine B12 en D2.

Etiket lezen

Er zijn verschillende regels die bepalen wat er op een etiket van een voedingsmiddel moet worden weergegeven. Deze regels worden regelmatig gewijzigd om zo het gemak en de veiligheid te verbeteren. In de wetgeving voor allergenen staat beschreven dat het verplicht is koemelkbevattende voedingsmiddelen op het etiket te vermelden. Dit houdt in dat als u een voedingsmiddel koopt waar koemelk in zit, dit op de verpakking moet staan ongeacht de hoeveelheid of in welke vorm het is gebruikt.
Deze wet geldt voor alle stoffen afkomstig koemelk.
Mocht er op een etiket geen ingrediëntenlijst aanwezig zijn moet er op het etiket los vermeld worden welke allergenen het voedingsmiddel bevat. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘Bevat: melk’

Wanneer één van deze ingrediënten op het etiket van het voedingsmiddel vermeld staat, kan dit wijzen op de aanwezigheid van koemelk.
Boterconcentraat, boterolie, boter(poeder), caseïne, caseïnaat, droge melkbestanddelen, gehydrolyseerd melkeiwit, lactalbumine, lactoferrine, β-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactose, lactoval, magere melkbestanddelen, magere melkpoeder, melkderivaat, melkeiwit, melkpoeder, melksuiker, melkvet, melkzout, nisine (E234), recaldent, transglutaminase en volle melkpoeder, wei, weipoeder, wrongel.

Verwarring

Hoewel het wat verwarrend is, hebben melkzuur, lactaat, cacaoboter en kokosmelk niets met koemelkeiwit te maken.

Recepten en boeken

Op de website AllergieKookboek.nl kunt u diverse boeken bestellen die over koemelkallergie gaan. Ook staan er veel gratis toegankelijke recepten.