Selderij allergie

Selderij komt uit de schermbloemen familie, net zoals anijs, dille, engelwortel, karwij, kervel, komijn, koriander, lavas, mirre, peterselie, venkel en wortel. Selderij (Apium graveolens) is een plant, die behoort tot de Apiaceae familie, oftewel de schermbloemenfamilie. Er zijn verschillende soorten selderij zoals knolselderij en bleekselderij.

Het is mogelijk dat mensen die allergisch zijn voor selderij op lange termijn ook op deze groep producten een reactie krijgen. Dit komt omdat het eiwit in deze producten lijkt op die van selderij. Tevens kan men ook allergisch reageren op berkenpollen, bijvoetpollen, anijs en peper, dit heet kruisreactie. Selderij allergie komt regelmatig voor, ongeveer 3 tot 10% van de Westerse bevolking heeft het.

Selderij wordt in veel producten gebruikt als smaakmaker. Voorbeelden zijn:
– broodsalades
– vleeswaren
– kruidenmixen
– kant- en klaar producten
– marinades
– sauzen
– soepen
– soepgroenten

Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. Selderij is één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product selderij of sporen van selderij bevat.

Klachten

Mensen met een selderijallergie krijgen na het consumeren van selderij of voedingsmiddelen waarin een spoortje van selderij zit een allergische reactie. Na het eten van selderij komt de reactie meestal binnen enkele minuten, maar soms pas na twee uur. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
– anafylactische shock (zelden)
– braken, misselijkheid
– buikklachten
– diarree
– luchtwegklachten
– opgeblazen gevoel
– rode en schrale plekken op de wangen