Soja allergie

Sojabonen zijn peulvruchten welke dienen als grondstof voor sojaproducten. Sojabonen bestaan in de kleuren geel, zwart bruin en groen. Bij een soja-allergie reageer je op de eiwitten die in de sojaboon voorkomen. Sojaproducten zijn een rijke bron van eiwitten, zonder dierlijke oorsprong5. Hele sojabonen worden in Nederland weinig gegeten6. Soja is echter wel in veel voedingsmiddelen verwerkt, zoals sojasaus, sojamelk, tempé, tofu maar ook in brood, koekjes, vleesvervangers en nog veel meer voedingsmiddelen. Soja wordt door de voedingsindustrie in veel voedingsmiddelen toegevoegd voor de structuur, als emulgator of eiwit-vuller.

Klachten soja-allergie

Met name de volgende klachten kunnen wijzen op een soja-allergie:

  • Galbulten
  • Ontsteking aan de neusholteslijmvliezen
  • Anafylactische shock
  • Astma
  • Bindvliesontsteking
  • Diarree, misselijkheid en/of braken
  • Eczeem
  • Koorts
  • Hoge bloeddruk
  • Jeuk

Sommige mensen kunnen problemen met de ademhaling krijgen als zij soja(meel) inademen.

Iemand met een soja-allergie dient alle voedingsmiddelen met soja-eiwit te vermijden. Dit is wel een uitdaging omdat veel voedingsmiddelen (onzichtbaar) soja bevatten. Wanneer het sojavrij dieet goed wordt gevolgd, zullen de klachten binnen enkele maanden verminderen of zelfs verdwijnen. Soja heeeft verschillende benamingen, vaak lijkt deze benaming niet meer op de oorspronkelijke benaming (soja).

Andere namen voor soja

Wanneer één van deze ingrediënten op het etiket van het voedingsmiddel vermeld staat, kan dit wijzen op de aanwezigheid van soja:
Chiang, eiwithydrolysaat (zuur), hoisin, isoflavonen, ketjap, kinako, sojalecithine (E322), miso, natto, okara (sojazemelen), plantaardig eiwit, shoyu, soja, tamari, tofu, tofoe, tempeh, tahoe, toa-tjo, TVP (Textured Vegetable Protein), TSP (Textured Soja Protein), voedingsvezel, yuba, sojazetmeel 23.

Geraffineerde sojaolie/sojalecithine

Voedingsmiddelen waar geraffineerde sojaolie of sojalecithine in is verwerkt zouden theoretisch gezien geen allergische reactie veroorzaken bij personen die allergisch zijn voor soja. Dit komt omdat de structuur van de eiwitten van soja bij de productie wordt veranderd. Echter kunnen deze voedingsmiddelen wel sporen van intacte eiwitten/allergenen bevatten, waardoor bij erg gevoelige kinderen toch een allergische reactie veroorzaakt kan worden.

Boeken en recepten

Op de website AllergieKookboek.nl kunt u veel recepten vinden zonder soja. Ook wordt er een boek aangeboden, Melk, ei en soja dieetbasisboek voor kinderen.