Eet je hooikoorts klachten weg!

hooikoorts

Het is weer lente!
Vandaag is het niet te zien, maar officieel is het toch echt lente. Voor mensen met hooikoorts is een regenachtige dag soms een verademing. Regen spoelt de pollen namelijk uit de lucht, waardoor de klachten verminderen of zelfs wegblijven.

Maar wat als het mooi weer is en je hebt de welbekende rode en jeukende ogen, loopneus en kriebelhoest? Wat kun je dan allemaal doen om deze vervelende klachten zoveel mogelijk te dempen? Er zijn gelukkig heel veel tips! Vandaag ga ik het hebben over de 3 voedingsmiddelen die de hooikoorts klachten mogelijk kunnen verlichten of zelfs verdwijnen. Het gaat hierbij om de voedingsmiddelen: honing, knoflook en vette vis, zoals zalm, haring, makreel, paling, forel en sardines

1 Rauwe streekhoning
Zoals je wellicht weet, worden de slijmvliezen geprikkeld door stuifmeel/ pollen. Honing kan de klachten op 2 manieren verminderen. Allereerst bevat rauwe honing enzymen die een reinigende antibacteriële werking hebben. Het vermindert keelproblemen. In rauwe honing zitten meer van die enzymen dan in de honing uit de supermarkt, omdat rauwe honing niet verhit is. Ten tweede zit er in rauwe honing die binnen een straal van ca. 16 kilometer van waar je woont is geproduceerd veel ‘bekende’ stuifmeelkorrels/ pollen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer immuun wordt door het te laten wennen aan de omgeving, zodat er in de toekomst minder heftig gereageerd zal worden. Let wel dat je rauwe honing koopt en niet de honing uit de supermarkt. De honing uit de supermarkt bevat vaak geen stuifmeelkorrels.

2. Rauwe knoflook
Rauwe knoflook is een natuurlijk antihistaminicum. In knoflook zit namelijk het stofje quercetine die de aanmaak en de afgifte van histamine en andere stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken remmen. Ook werkt knoflook schimmeldodend. Schimmelsporen kunnen hooikoorts klachten ‘triggeren’.

3. Vette vis
Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren en zit in lijnzaad en vette vissoorten, zoals zalm, haring, makreel, sardines, paling en forel. Omega 3 staat bekend om zijn anti- inflammatoire werking, ofwel ontstekingsremmend, doordat het ontstekingsbevorderende stoffen remt. De bekendste omega- 3 vetzuren zijn: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Ben je geen visliefhebber? Probeer dan een EPA rijk visoliesupplement. Aanbevolen wordt een dosering van 700 à 2100mg EPA en 500 à 1500 mg DHA per dag.

Geschreven door: Anne Brooshoofd