Help, het hooikoortsseizoen komt eraan!!!

Herken jij het begin van de lente ook altijd aan je kriebelende neus en tranende ogen?
De zon laat zich weer zien en de bomen en planten beginnen te bloeien , een prachtig gezicht maar niet altijd even prettig als je hooikoorts hebt.

Hooikoorts

Vanaf februari is het weer zover, de bomen beginnen te bloeien. Eerst de Hazelaar en de Els, daarna de Es en de Berk, als laatst laat ook de eik zijn knoppen zien. Vanaf mei begint het gras en de kruiden flink te groeien en bloeien. Het seizoen duurt, afhankelijk van het weer, tot augustus/september.
Wanneer je hooikoorts hebt reageer je hevig op pollen (het stuifmeel) van sommige bomen, planten of grassen. Dit uit zich in een loopneus, tranende ogen en/of jeuk, bij de een zijn deze klachten heviger dan bij de ander.

Wist je dat…

… wanneer je hooikoorts hebt je soms ook last kunt krijgen van het eten van bepaalde vruchten, noten of groenten. Deze klachten kunnen in het hooikoortsseizoen opeens de kop opsteken of verergeren omdat je lichaam extra geprikkeld is door alle pollen in de lucht. Vaak reageert je lichaam op deze voeding door een branderig gevoel in de mond, lichte zwelling of jeuk in het mond- en keelgebied of door eczeem .

Wat nu?

Wanneer je merkt dat je last krijgt van het eten van bepaalde vruchten of bepaalde groenten kun je er uiteraard voor kiezen deze in het hooikoortsseizoen te laten liggen. Van onderstaande vruchten en groenten is bekend dat zij vaak klachten geven bij mensen met hooikoorts:

Vruchten: aardbei, perzik, abrikoos, braam, kiwi, mango, aalbes, zwarte bes, kers, framboos, peer, meloen, sinaasappel, nectarine en pruim.
Noten: amandel, kastanje, kokosnoot en pistache.
Groenten: aardappel, selderij, tomaat en wortel.

Het is niet mogelijk om de pollen te ontwijken, omdat deze vrij in de lucht rondzweven. Ze zijn dus overal. Waarschijnlijk zijn de klachten binnenshuis wel minder hevig dan bijvoorbeeld buiten in een park of wanneer je langs een veldje met pas gemaaid gras loopt. Let hier dus op wanneer je een dagje uit gaat.

Wat kan je er aan doen?

De laatste paar jaar zijn er veel nieuwe medicijnen op de markt gekomen die allemaal een ander doel hebben. Er zijn neussprays die alleen helpen voor hooikoorts klachten bij de neus, oogdruppels en middelen die beide gebieden aanpakken.
De sprays en tabletten die je bij de drogist kunt kopen zijn minder sterk en mogen maximnaal een week of 2 gebruikt worden (kijk in de bijsluiter!). Wij raden je aan als je medicijnen niet goed werken naar de huisarts te gaan, wellicht helpt een ander middel je beter: vraag erom! Rondlopen met erge klachten is echt niet meer nodig!

Immunotherapie

Wil je het echt aanpakken? Dan is immunotherapie wellicht wat voor je? Gedurende een lange periode krijg je van je huisarts of specialist een kleine dosis medicijnen. Dat kan met injecties, druppels of pillen: je arts kijkt wat voor jou het beste is.

Homeopatie

Van diverse merken zijn er homeopatische druppels en korrels voor hooikoorts. Tussen de wetenschappelijke en complementaire geneeskunde is er al jaren strijd over de werking ervan.

Een andere oplossing; de Medinose.

De Medinose is een handig, klein antiallergie-apparaatje. Door het neusstukje met 2 lampjes een paar minuutjes in je neus te houden wordt het neusslijmvlies beschermd tegen de pollen. Het is een snelle en effectieve behandelmethode die te gebruiken is bij hooikoorts. Maar niet alleen dat, het is ook ideaal voor allergie voor huisstofmijt, (huis-)dieren en andere vormen van neusallergieën.
Ook hierbij wordt de werking in twijfel gebracht door de wetenschap, maar het feit is dat heel veel mensen minder last hebben van hun klachten. Bovendien, als het niet werkt krijg je je geld terug.

 Geschreven door Marieke van de Pavert