Hoe vervang je een (kippen) ei in een recept?

eieren

Je zult maar een lekker recept vinden en er staan eieren in beschreven… En je hebt een eiallergie! Wat nu? Ei zit er vaak niet voor niets in recepten verwerkt.

In recepten worden eieren gebruikt als ‘plakmiddel’, rijsmiddel of om kleur te geven aan je baksel. We hebben bij allergiekookboek een recept voor cake zonder ei, maar gezien het aantal reacties blijft het best moeilijk om een mooie cake te maken zonder eieren. De baktijd en temperatuur zorgen voor de meeste problemen, het is vaak een kwestie van gewoon proberen!

In Zonder Meer Magazine nummer 4 stonden een aantal tips waar je een ei nog meer mee kan vervangen, afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Één ei kun je als volgt vervangen:

Wanneer ei gebruikt wordt als bindmiddel in een koud gerecht:

– 10 gram maizena of custard poeder en 2 eetlepels water
– 3 gram gelatine opgelost in 2 eetlepels water

Wanneer ei gebruikt wordt als rijsmiddel:

– 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof
– 1 theelepel gist opgelost in 2 eetlepels warm water

Wanneer ei als kleurstof gebruikt wordt:

– 1 eetlepel abrikozenjam
– 1 eetlepel custard poeder met 2 eetlepels water
– een beetje saffraan
– kerriepoeder of paprikapoeder

Wanneer ei als emulgator wordt beruikt:

– sojameel
ei vervanger

Maar ga nu niet op vrijdagavond een taart bakken die je zaterdag bij een verjaardag wilt geven! De meeste mensen hebben een paar pogingen nodig om de juiste vervanging te vinden. Dus leg geen druk op en probeer het ruim van te voren! Je kunt,  zeker als je een taart bakt, het ook altijd in de vriezer doen mocht het bij jou wel in één keer gelukt zijn 🙂

ebook-cover-mes-200

Boeken en recepten zonder kippen ei

Op de website AllergieKookboek.nl kunt u veel recepten vinden zonder kippenei.
Ook worden er twee boeken aangeboden, Melk, ei en soja dieetbasisboek voor kinderen en het Zuivel en eivrij dieet basisboek.

Bestel ze nu en je kunt direct gaan lezen!