Opening Kinder Allergie & Astma Centrum

Op 23 september 2016 werd het Kinder Allergie en Astma Centrum van het Beatrix Kinderziekenhuis en het UMCG officieel geopend met een openingssymposium voor zorgprofessionals. Het centrum zet zich, net zoals andere centra in Nederland, in op een multidisciplinaire aanpak van kinderen met een allergische en/of astmatische aandoening. Een samenwerking tussen kinderallergoloog, kinderpulmonoloog, dermatoloog, KNO, MDL, diëtist en verpleegkundige om de vaak nog jonge patiënten betere zorg te kunnen bieden.

De impact van allergie

Dat dat nodig is vertelde de 16 jarige Jesper tijdens het symposium aan de aanwezige zorgprofessionals. Hij heeft ernstig eczeem, astma en voedselallergie. Hij is vaak in het ziekenhuis en bij elke specialist moet hij hetzelfde verhaal vertellen. Voorheen was het erg lastig om de afspraken op elkaar afgestemd te krijgen waardoor hij veel schooldagen heeft gemist. Hij is zelfs blijven zitten en later uitgestroomd omdat hij het niet meer kon bolwerken om alle gemiste dagen en uren in te halen. Hij legde daarmee gelijk zijn grootste ergernis bloot, de afstemming tussen de artsen zou echt veel beter mogen… is dat niet de droom voor ons allemaal?

Opening Kinder Allergie & astma centrum Groningen, Dr. A. SprikkelmanDr. Aline Sprikkelman liet in haar presentatie zien dat het verbeteren van de communicatie tussen de behandelaars niet alleen de reden is van het oprichten van het centrum.
Op dit moment hebben in Europa 150 miljoen mensen last van een allergie. In 2025 heeft zelfs 50% van alle Europeanen een allergische aandoening. Zo’n 100 miljoen mensen hebben hooikoorts, 70 miljoen hebben astma en 17 miljoen mensen hebben een voedselallergie. De mensen die dit betreft zullen gezamenlijk zo’n 100 miljoen dagen school / werk missen. Wat een impact dat heeft op de productiviteit van de maatschappij is haast niet voor te stellen, laat staan op het persoonlijke leven en ontwikkeling van kinderen zoals Jesper.

Dr. Sprikkelman: “Wanneer deze allergische mensen goed behandeld worden kan het een besparing opleveren van maar liefst 142 biljoen Euro per jaar!”

Hoe kan het beter?

Maar ja, als je nu een afspraak wilt maken met een allergoloog of andere specialist loop je vaak tegen één van de grote knelpunten in de zorg aan. De wachtlijsten… Er wordt hard gewerkt aan het opleiden van kinderallergologen door heel het land en het verbeteren van de kennisoverdracht. Met het multidisciplinaire team wat in Groningen is gestart gaan ze zich richten op drie pijlers om daar een extra impuls aan te geven:

  • patiëntenzorg
  • onderwijs
  • onderzoek

Gezien het enthousiasme en de kennis & kunde van het team in Groningen zal er vast en zeker een mooie slag gemaakt worden in het verbeteren van de zorg!