Kroketten

kroketten-225x300Dit heb je nodig voor 6 kroketten:

400 a 500 gram sukadelappen
uitje
60 gram Eden Wedena plantaardige margarine
2 blokjes Udea heldere groentenbouilion zonder gist
80 gram Schär broodmix
2 eieren
glutenvrije paneermeel Consenza Pure & Free
zout
peper
zonnebloemolie om in te frituren

Zo maak je het klaar:

Braad de sukadelappen aan en voeg wat lauw water toe om te kunnen sudderen tot ze helemaal gaar zijn in een klontje Eden Wedena plantaardige margarine en/of olijfolie. (2 1/2 a 3 uur). Naar smaak een beetje zout en peper toevoegen en een laurierblad. De sukadelappen kun je ook vervangen door ander zacht vlees of garnalen.

Maak een halve liter bouillon met twee blokjes Udea heldere groentebouillon.

Maak een “Salpicon” ( is de vulling van de kroket) door een heel klein gesnipperd uitje aan te fruiten in ongeveer 60 gram ” Eden Wedena” plantaardige margarine.
Roer de “Schär” broodmix door de gesmolten boter tot een dikke gladde massa is ontstaan (een roux) Op een heel laag vuurtje de bouillon beetje voor beetje door de roux roeren tot een dikke massa is ontstaan. Dat is dikker dan b.v. bij een ragout. (Als je niet alle bouillon gebruikt is dat niet erg.) meng het helemaal losgehaalde/klein gesneden vlees er door. Dit op smaak brengen met zout en peper. Mijn ervaring is dat je het net iets scherper moet kruiden dan je gewend bent om straks als de kroket gebakken is nog goed op smaak te zijn, met glutenvrij meel blijft je Salpicon wat glazig maar dat is niet van invloed op de smaak!

Laat de Salpicon helemaal afkoelen en zet hem nog even in de koelkast. Hij wordt dan stijver en is beter te vormen.
Maak van de koude Salpicon met koude vochtige handen een kroketvorm of bitterbal vorm door stevig aandrukkend in de gewenste vorm te rollen.
Doe op één bord twee losgeklopte eieren en strooi op het andere bord de Glutenvrije paneermeel “Consenza Pure & Free”.
Rol de kroket eerst door de eieren en dan door de paneermeel.
Tenminste twee keer achter elkaar maar als je van een stevige korst houd kan 3 of 4 keer ook.
De kroketten zijn nu klaar maar je kunt ze het beste nog een half uurtje in de koelkast zetten dan worden ze mooi stevig. (Invriezen kan ook als je ze later zou willen gebruiken.)

Zet de frituurpan met 100% zuivere zonnebloemolie op 180 graden en bak de kroketten tot ze goudbruin zijn +/- 8 minuten.

Je kroketten zijn nu klaar en onweerstaanbaar lekker maar pas op ook gloeiend heet.
Eet smakelijk.

Met dank aan Marco Wisse voor dit heerlijke recept!

Dit recept is vrij van: Gluten, tarwe, gist, lactose en soja