Lekker uit eten zonder zorgen

Heeft u last van voedselovergevoeligheid en wilt u lekker en veilig buiten de deur eten? Hoe pakt u dit dan aan? Lees verder voor tips  om u in de juiste richting te helpen.

Vooronderzoek

1. Kijk op de site van het restaurant of deze een richtlijn voor allergieën heeft.
Ook kunt u op forums zoeken naar de ervaringen van mensen met allergieën over restaurants waar zij uit eten zijn geweest.

2. Bel het restaurant om te checken hoe allergievriendelijk zij zijn.
Bel het liefst een paar dagen van te voren en vraag wat het restaurant u kan bieden omtrent uw voedselovergevoeligheid. Vaak kan het restaurant u meteen al wat suggesties voor gerechten geven. Uw allergie van te voren doorgeven, heeft het voordeel  dat het personeel zich alvast kan voorbereiden om het etentje voor u zo veilig mogelijk te maken.

Vragen die u over de telefoon kunt stellen zijn:
• Heeft u een richtlijn voor allergieën?
• Heeft u een ingrediëntenlijst voor de maaltijden?
• Kunt u gerechten maken die voldoen aan mijn speciale wensen?
• Hoe ziet de routing van uw keuken eruit?
• Kunt u stap voor stap vertellen hoe u een gerecht voor mij klaarmaakt?

3. Test het restaurant op hun allergievriendelijkheid door hen nog een keer te bellen.
Bel ze liefst op een andere dag en wat helemaal ideaal zou zijn als u een andere persoon te spreken krijgt. Vraag opnieuw naar de richtlijn voor allergieën. Krijgt u geen positief gevoel van dit gesprek, ga dan niet naar dit restaurant.

4. Reserveren.

Ga niet dineren tijdens spitsuren. Vraag het restaurant of het mogelijk is buiten deze uren te dineren. Als het restaurant vol zit, heeft de keuken minder tijd om aandacht te besteden aan uw allergievrije gerecht. Hierdoor neemt de kans toe dat er een fout gemaakt wordt. En sta erop dat er een chef-kok of keuken manager aanwezig is die ervoor zorgt dat uw eten veilig bereid en geserveerd wordt.

5. Maak een back-up plan.

Als het niet lukt om van tevoren te reserveren bij een restaurant, ga dan naar een eetgelegenheid waar u al goede ervaringen mee heeft. Heeft u nog geen (goede) ervaringen met een allergievriendelijke restaurant, kijk dan op internet en zoek een restaurant waar al veel positieve berichten in combinatie met allergieën over zijn.

6. Neem uw allergie must haves mee.

Neem eventueel doekjes mee om uw tafel en stoel mee af te vegen, neem uw lactasetabletten tijdig in en neem niet één, maar twee Epi-pennen mee. Let er wel op dat de houdbaarheidsdatum nog niet is verlopen!

7. Neem voor de zekerheid toch wat te eten mee.

Zoals een boterham of snack. Als u gaandeweg geen geschikte restaurant kunt vinden dan kunt u in ieder geval uw honger in een beetje stillen.

Soort restaurant

8. Overweeg de grootte van het restaurant.

Restaurantketens of restaurant franchises hebben vaak een duidelijke allergie-etiquette. Dit wil niet meteen zeggen dat deze goed is, maar ze besteden er wel aandacht aan. Kleine restaurants hebben vaak geen reglement voor allergieën, maar besteden er meestal wel veel tijd en aandacht aan om het een en ander voor u uit te zoeken.

9. Pas op voor taalbarrières.

Pas op voor taalbarrières. Als u in het buitenland het gevoel heeft dat het personeel in het restaurant u niet goed verstaat, neem dan geen risico. U kunt eventueel alvorens u op reis gaat een vertaallijst voor allergenen downloaden op AllergieSupermarkt.nl. Zie voor een extra goede voorbereiding op vakantie ook het artikel: Op vakantie met een allergie.

10. Krijg waar voor uw geld.

De wat duurdere culinair hoogstaande restaurants kunnen u vaak meer bieden op het gebied van allergieën dan de wat goedkopere eetcafés.

In het restaurant

11. Vertel over uw allergieën en let op waarschuwingstekens.

De eerste paar minuten contact met het personeel zijn het belangrijkst om te ondervinden of het restaurant geschikt voor u is. Als u het restaurant benaderd, legt u natuurlijk uit wat uw voedselovergevoeligheid is en vraagt u hoe het restaurant hier mee omgaat. Als uw aanspreekpunt in het restaurant zelfverzekerd kan vertellen over het allergiebeleid, ingrediënten en wat u wel mag en lekker vindt, is dit een goed teken. Maar als uw aanspreekpunt wat aarzelend overkomt, en niet alles klopt wat hij of zij zegt, laat deze restaurant dan voor wat het is, en kijk verder. Volg uw gevoel.

12. Vraag om een goed verlichte tafel.

Als u uw eten goed kunt zien, zijn zichtbare allergenen beter te detecteren dan aan een slecht verlichte tafel.

13. Stel veilige ingrediënten van tevoren vast met de keuken.

Zoek samen met de koks ingrediënten uit die u lekker vindt en wel mag eten. Vraag meteen ook wat de koks en bediening doen om kruisbesmetting te voorkomen.
Vragen die kunnen helpen om hierachter te komen zijn:
Wat voor soort olie wordt er gebruikt (in de frituurpan)? Is deze olie vers? Wat wordt er allemaal in de frituurpan gefrituurd?
• Is er een plek in de keuken apart gehouden om gerechten te bereiden voor mensen met allergieën?
• Is er keukengereedschap speciaal voor gerechten voor allergieën?
• Weet de bediening dat allergieloze gerechten apart gehouden moet worden van andere gerechten? En weet de bediening dat een gerecht niet allergieloos gemaakt kan worden door alleen maar het ‘verboden’ ingrediënt van het bord af te halen?

14. Kruisbesmetting

Bestudeer het menu om erachter te komen of er een mogelijkheid is op kruisbesmetting.
Als u bijvoorbeeld met een notenallergie een salade op de kaart ziet staan met walnoten, is de kans op kruisbesmetting met een andere salade groot. Let bij een allergie op schaal- en schelpdieren op gefrituurde gerechten. Schaal- en schelpdieren kunnen in restaurants ook gefrituurd worden.

15. Ontspan en geniet van uw gerecht.

Emoties kunnen soms hoog oplopen, maar uit eten gaan hoeft geen nare ervaring te zijn. Hoe meer ervaring u heeft met het eten in eetgelegenheden, hoe beter u iemand kunt vertrouwen met het verzorgen van uw gerechten.

Na het etentje…

16. Deel uw ervaring!

Als u een positieve ervaring met een eetgelegenheid heeft, deel uw bevindingen dan via het internet. U kunt bijvoorbeeld op Allergieplatform.nl op de forum vertellen over uw ervaring met het uit eten gaan. Op deze manier kunt u andere mensen weer helpen in hun zoektocht om lekker en veilig buiten de deur te eten.

Het team van Allergieplatform.nl hoopt dat deze tips u op weg kan helpen naar het lekker en veilig eten buiten de deur en wenst u veel eetplezier toe!

Geschreven door Marissa Brassfield for CalorieLab    

Vertaling door Tiffany Pinas.
Orgineel artikel in het Engels: http://calorielab.com/news/2011/02/04/dining-out-with-food-allergies/