Huidallergie

Een huidallergie ontstaat wanneer de huid in contact komt met een allergeen of andere stoffen waar de huid gevoelig op kan reageren. Wij hebben ze opgesplitst in twee groepen, namelijk contactallergie en eczeem.

Eczeem is een chronische huidaandoening die erfelijk wordt bepaald.  Andere namen voor eczeem zijn constitutioneel of atopisch eczeem, atopische dermatitis of dauwworm. Eczeem kan uitgelokt worden of verergeren door spanning of emoties, weersveranderingen, blootstelling aan een rokerige omgeving, of een allergie. Meer over eczeem vind je hier.

Contactallergie kan onder andere ontstaan van;
– Colofonium
– Latex
– Nikkel
– Parabenen
– Perubalsem
– Parafenyleendiamine
– Zon

Colofonium

Colofonium komt voor in harsen en zaagsel van coniferen. Mensen met een allergie voor colofonium reageren ook vaak op soortgelijke stoffen, zoals terpentijn, houtteren, perubalsem, parfum, storax, geurstoffen, abitol en alpha-pineen, en kunnen deze dus ook beter vermijden. Voor meer informatie klik hier.

Latex

Latex is een kleverig melksap dat voorkomt in de rubberboom. Het komt voor in veel producten zoals condooms, handschoenen, pleisters en schoenen. Voor meer informatie en tips kunt u op deze pagina terecht.

Nikkel

In Europa is nikkel het meest voorkomende contactallergeen. Waarschijnlijk komt dit door de populariteit van spijkerbroeken met ritsen en knopen en de sieraden waar nikkel in zit. Meer informatie? Klik hier.

Parabenen

Parabenen is een mix van chemische stoffen, die gebruikt worden als conserveringsmiddelen in onder andere huidverzorgingsartikelen en schoonmaakmiddelen. Sommige mensen ontwikkelen een allergie voor parabenen en krijgen last van eczeem. Voor meer informatie over parabenen kunt u hier klikken.

Perubalsem

Perubalsem wordt gewonnen uit de bast van de Myroxolon balsamum boom, voornamelijk in El Salvador. Het is een plakkerige vloeistof die ruikt naar kaneel en vanille. Het wordt veel gebruikt als geurstof in verzorgingsproducten, maar ook in voedsel en medische producten. Sommige mensen ontwikkelen een allergie na contact  met perubalsem en krijgen last van eczeem. Voor meer informatie kunt u hier klikken.

Parafenyleendiamine

Parafenyleendiamine, ook bekend als paraphenylenediamine(Engels) of PPD, is een kleurstof, en behoort tot de groep parasubstanties. PPD is te vinden in diverse kleur- of gekleurde producten en ook in voeding. Voor meer informatie over wat het is en waar het in zit, klik hier.

Zonne-allergie

Mensen met een zonne-allergie krijgen 24-48 uur nadat zij in de zon zijn geweest jeukende rode plekken op de huid. Er kunnen zich ook blaasjes en schilfering vormen. Klik hier om te lezen hoe u klachten kunt voorkomen.