Bij een mosterd allergie ben je allergisch voor het mosterdzaadeiwit. Mosterd allergie is zeer zeldzaam, het komt voor bij zo’n 0,8-1% van de bevolking.
Mosterd komt uit de ‘Brassiceae family’, net zoals broccoli, spruitjes, knolraap, kool, bloemkool, koolrabi, koolraap, waterkers, radijs en koolzaad. Het is mogelijk dat mensen die allergisch zijn voor mosterd op lange termijn ook op deze groep producten een reactie krijgen. Dit heet kruisreactie. Bij kinderen is er veelal nog geen sprake van een kruisreactie. Bij volwassenen komt dit vaker voor. Zij krijgen dan een allergische reactie bij inname via de mond. Deze reactie kan doortrekken naar de ademhalingswegen.
Klachten
Mensen met een mosterdallergie krijgen van alle producten afkomstig van de mosterdplant een allergische reactie. Na het eten van mosterd komt de reactie meestal binnen enkele minuten, maar soms pas na twee uur. De symptomen bij volwassenen zijn vaak heftiger dan die bij kinderen. De volgende symptomen kunnen voorkomen:
– anafylactische shock (zeer zelden)
– astma
– buikpijn
– huiduitslag (rash)
– misselijkheid
– moeilijk ademhalen
– overgeven
– zwellingen in het gezicht, keel en/of mond
Regelgeving
Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. Mosterd is één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product mosterd of sporen van mosterd bevat. Er zijn echter drie producten waarbij het niet verplicht is om te vermelden dat er mosterd in zit. Dit zijn mosterdolie, mosterdzaad en mosterdzaadoleohars.
Mosterdzaad wordt in verschillende producten verwerkt. Deze producten zijn o.a.:
– azijn
– chutney
– currysaus
– enkele specerijenmengsels
– gekruid vlees
– groenten op zuur
– kaas
– ketchup
– marinade
– mayonaise
– mosterd
– piccalilly
– slasaus
– vinaigrette