Nachtschade allergie

Heeft u last van maag-darmklachten, eczeem, allergieën, kapotte tong, vermoeidheid, overeten, depressie, spierpijn, slechte genezing, slapeloosheid en reumatische klachten na het eten van aardappel, aubergine, pepers, paprika en tomaat?

Dan zou u wel eens last kunnen hebben van de nachtschade familie.

Nachtschade familie

Nachtschade is de omvattende naam voor alle planten van de Solanaceae familie.
Hieronder vallen de volgende planten:
– aardappel
– aubergine
– chilipepers, dus pimento, chili, tabasco, cayenne
– groene peper
– paprika
– piri piri
– spaanse peper
– tabak (dus sigaretten, sigaren, pijptabak)
– tomaat
– physalis (Kaapse kruisbes)
– goji-bessen

Producten met nachtschade
In bewerkte vorm komt nachtschade voor in aardappelproducten, chips, soepen, diepvriesproducten, broodsoorten, biscuits, cake, babyvoeding, saladedressings, tomatensap/soep/sauzen, vleessauzen, mayonaise, roze kazen, verpakte noten, kant-en-klaar gerechten met kip, krab, gerookte makreel en haring.

Ook in andere producten behalve voedingsmiddelen komt nachtschade voor, namelijk vitamine C tabletten, hoestdranken en pijnstillers.

Oorsprong
De oudere volkeren aten geen nachtschade planten, ze werden namelijk gezien als sierplanten. Pas in 1492 zijn pepers, aardappelen en tomaten naar Europa gekomen en is de mens het gaan eten. Aanhangers van het paleoprincipe eten daarom geen nachtschade, omdat de eerste jagers en verzamelaars het ook niet aten.

Alkaloïden

In de nachtschade familie zijn allerlei giftige planten te vinden die verschillende alkaloïden bevatten.
De planten produceren alkaloïden om zichzelf te beschermen, zodat ze niet worden opgegeten door mensen of dieren. Alkaloïde bevat stikstof en heeft een neurotoxische werking. Het werkt verlammend op ons zenuwstelsel. Om deze reden worden alkaloïden als medicijn gebruikt, om bewustzijn of pijn te verminderen. Denk aan: morfine, cafeïne, cocaïne, codeïne, nicotine en kinine.

Tomatine en solanine
De nachtschade familie produceert onder andere glycolalkaloïden zoals tomatine en solanine. Het gehalte aan solanine is het hoogst als de groenten rauw zijn (bijvoorbeeld groene delen van een aardappel). Solanine is een natuurlijke neurotoxische stof dat langzaam je lichaam verlaat, waardoor de stof zich makkelijk ophoopt en schade kan veroorzaken. Sommigen zeggen dat je solanine weg kan koken, dit is niet waar. Wel wordt het verminderd bij zeer hoog verhitten.

De neurotoxische stoffen in nachtschade veroorzaken maag-darmklachten (krampen, vochtophoping en diarree), allergieën, eczeem, vitamine- en mineralentekort (ijzer en calcium), overeten, vermoeidheid, na absorptie in de darm hemolyse (afbraak van rode bloedcellen) en stimulatie van het zenuwstelsel gevolgd door depressie.
Al deze symptomen zijn persoonsgebonden. Maar hoe kan het dat maar weinig mensen last hebben van deze symptomen? Dit komt omdat de glycolalkaloïden relatief amper giftig zijn en afgebroken worden door bacteriën in de darmen. Als je geen last hebt van klachten is het niet noodzakelijk om de nachtschade familie te vermijden, de groenten hebben ook veel goede eigenschappen. Het beste is om het niet dagelijks te eten en om op te letten met de rauwe groenten.

Reumatische klachten
Sommige mensen krijgen last van reumatische klachten na het eten van nachtschade, dit wordt ook veroorzaakt door solanine. Solanine veroorzaakt pijn in zachte weefsels en gewrichten, waardoor fibromyalgie en artritis erger kunnen worden. Het vermijden van nachtschade kan de pijn sterk verminderen. Ook als je last hebt van spierpijnen, verkrampingen, weersveranderingen, zuurbranden, slechte genezing, slapeloosheid en galblaasproblemen.

Graspollen allergie
Het is bekend dat er mensen met een allergie voor graspollen zijn die ook een allergie ontwikkelen voor planten uit de nachtschade familie. Dit heet een kruisreactie. Het komt doordat de eiwitten van de nachtschade lijken op de eiwitten van graspollen. Het lichaam reageert dan door histamine aan te maken en u krijgt allergische klachten na het eten van een product met nachtschade. Is dit bij u het geval, zoek dan uit op welke producten u allergisch reageert. Als u een nachtschade allergie heeft is het vaak niet nodig om alle planten van de nachtschade familie uit uw eetpatroon weg te laten.

Door: Merel Roovers.