Umbelliferea allergie

De umbelliferea of schermbloemigen zijn een familie van planten waarvan de bloemen

in een scherm groeien. Hiertoe behoren anijs, dille, engelwortel, karwij, kervel, komijn, koriander, lavas, mirre, peterselie, selderij, venkel en wortel. Een aanzienlijk deel van de mensen met een bijvoetpollen-allergie ontwikkeld tevens een allergie voor de schermbloemigen.

Schermbloemigen en producten waarin zij voorkomen

Anijs (geen steranijs) kan verwerkt zijn in: anijsblokjes, anijsthee, drop, snoep, anijsbrood, koekkruiden, koek, 5-kruidenpoeder, likeuren (pastis, raki, ouzo, anijslikeur), (gestampte) muisjes en sojasaus.
Dille komt voor in: tafelzuren, visgerechten, vissaus, vissoep en witvlees.
Engelwortel heet ook wel angelica en kan toegevoegd worden aan: gebak en likeuren.
Karwij ofwel kummel zit vaak in: biscuits, brood, koekjes, kruidcake, koolsalade, likeuren, soepen, vleesgerechten, vlees en vleeswaren.
Kervel kan verwerkt zijn in: dressings, sauzen, soep en salades.
Komijn, ook wel djinten genoemd, vindt men vaak in: komijnekaas, kerriepoeder, kruidenmengsels, zoute koekjes, vlees en vleeswaren, hartige bladerdeeghapjes en Aziatische gerechten.
Koriander, ook bekend als ketoembar, zit vaak in: chutneys, kerriepoeder, koek, koekkruiden, kruidenmengsels, likeuren, marinades, salades, sauzen, snoep, vleesgerechten, vlees, vleeswaren, en Oosterse gerechten.
Lavas (maggikruid) wordt vaak verwerkt in: tomatensaus, likeuren, kruidenbitters, salades, soepen, visgerechten.
Mirre, ofwel Roomse kervel, zit regelmatig in: fruitsalades, ijs en likeuren.
Peterselie wordt vaak toegevoegd aan: aardappelgerechten, garnering, kruidenmengsels, pesto, sauzen, soepen en visgerechten.
Selderij is vaak een onderdeel van: kruidenmengsels, roomkaas met kruiden, salades, sauzen, selderijzout, soepen en tafelzuren. Selderij omvat alle soorten, dus knolselderij, bleekselderij, bladselderij, sellerie, eppen, juffrouwmerk.
Venkel vindt men in: kruidenthee, salades, tafelzuren en buitenlandse gerechten.
Wortel kan verwerkt zijn in: atjar tjampoer, bami-/nasigroenten, groentespread, hutspot, kruidenzuurkool, salades, sauzen, snacks, soepen, soepgroenten, tafelzuur, Chinese en Indonesische gerechten.

Allergie voor schermbloemigen

Het is bekend dat een deel van de mensen met een bijvoetpollen-allergie last krijgt van allergische reacties na het eten van producten met schermbloemigen. Dit komt doordat de eiwitten in schermbloemigen lijken op de eiwitten in bijvoetpollen. Het lichaam reageert op de eiwitten met de aanmaak van histamine, die diverse klachten kan veroorzaken. Dit wordt een kruis-allergie genoemd. Is dit bij u het geval? Kijk dan op welke schermbloemigen u precies allergisch reageert. Vaak is het met een schermbloemigen-allergie niet nodig alle kruiden en specerijen van de umbelliferea-familie uit uw eetpatroon weg te laten.

Een allergie alleen voor selderij komt regelmatig voor. Daarom zijn fabrikanten sinds november 2005 verplicht selderij bij de allergenen op het etiket van hun producten te vermelden.

Geschreven door AlelrgiePlatform