• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

AllergiePlatform

  • Home
  • Agenda
  • Ik zoek
    • Allergiebeurs
    • Allergie diëtist
    • Recepten
    • Nieuws
    • Reviews
    • Shoppen
    • Zelfzorg Programma
    • Lezingen en evenementen
    • Waar ben ik allergisch voor?
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
      • Contact allergie
        • Colofonium
        • Latex
        • Nikkel allergie
        • Parabenen allergie
        • Perubalsem
        • PPD; Parafenyleendiamine.
        • Zonne-allergie
      • Eczeem
        • Constitioneel eczeem
    • Inhalatie allergie
      • Astma/COPD
      • Hooikoorts
        • Pollenkalender
      • Huisdieren
      • Huisstofmijt allergie
      • Parfum
      • Paraberk sydroom
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
      • Voedselallergie
        • Cacao-allergie
        • Eosinofiele oesofagitis
        • FPIES – Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome
        • Kippenei eiwit allergie
        • Koemelk allergie
        • Lupine allergie
        • Mosterd allergie
        • Nachtschade allergie
        • Noten allergie
        • Pinda allergie
        • Schaaldieren allergie
        • Selderij allergie
        • Sesam allergie
        • Soja allergie
        • Tarwe allergie
        • Umbelliferea allergie
        • Weekdieren allergie
        • Vis allergie
      • Voedselovergevoeligheid
        • Coeliakie
        • E-nummers
          • E420 | Sorbitol
          • E621 | Glutamaat
          • E950 | Acesulfaam-k
          • E951 | Aspartaam
          • E952 | Cyclamaat
          • E953 | Isomalt
          • E954 | Sacharine
          • E955 | Sucralose
          • E960 | Steviolglycosiden
          • E967 | Xylitol
        • FODMAP arm dieet
        • Fructose
        • Gist
        • Histamine intolerantie
        • Lactose intolerantie
        • Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
        • SIBO
        • Suiker
        • Sulfiet overgevoeligheid
        • Zoetstoffen
  • Winkel
  • Winkelwagen
    • Afrekenen
    • Mijn account
  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Professionals
    • Nascholing
    • Zakelijk

Gist

Gistcellen

Gisten zijn eencellige organismen, die tot de schimmels behoren. Gisten worden in de natuur aangetroffen, vooral op planten en fruit.

De meest gebruikte gist in de voedingsmiddelenindustrie is de soort Saccharomyces cerevisiae. Deze wordt gebruikt voor het bakken van brood en het maken van bier.
Om gisten te laten groeien is suiker nodig. Hieruit maken ze voornamelijk alcohol en koolzuurgas. De gevormde alcohol is belangrijk bij bijvoorbeeld de productie van bier en wijn. De vorming van koolzuurgas maakt dat gist zeer geschikt is als rijsmiddel bij de broodbereiding. De alcohol, die hierbij gevormd wordt, verdampt tijdens het bakken.
Daarnaast zorgt gist voor aangename geur- en smaakstoffen, wat veel van de uiteindelijke aroma van het product bepaalt.

Gistextract is een vorm van gedroogde, gemalen gist en bevat dus alle voedingsstoffen uit gist, maar geen levende gist meer.

Waar komt gist in voor?

Gist is in de winkel te koop in onder andere poedervorm. Dit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het zelf bakken van brood. Daarnaast kan gist voorkomen in onder andere de volgende producten:
[custom_table]

Broodjes Driepvriesmaaltijden Maltose Vleesbereidingen
Beschuit Friet Nootjes Visconserven
Bouillon Groentespreads Paneermeel Wafels
Borrelhapjes Instantsauzen Pizza Wijnazijn
Crackers Kant en klaarmaaltijden Soep uit pak of blik  
Croutons Kroketten Toast  

[/custom_table]

Gistextract wordt ook nog al eens toegevoegd aan een product als smaakmiddel of supplement.

Aanduidingen op het etiket

Gist, gistextract, rijsmiddel (kan gist zijn).

Alternatieve producten

In plaats van ‘gewoon’ brood, kan zuurdesembrood worden gegeten. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat in sommige van deze broden ook gist zit. Het zal daarom een brood moeten zijn, dat gemaakt is met zuurdesem, gebaseerd op melkzuurbacteriën.
Matzes en rijstwafels bevatten ook geen gist.
In plaats van gist kan bij het bakken van brood bakpoeder, zuiveringszout of wijnsteenzuur worden gebruikt.

Geschreven door Jaike Praagman.

Bron St. voedselallergie

Primary Sidebar

Toon meer...Follow on Instagram

 

Lekker Leven Tips

We nemen de privacy van je persoonsgegevens zeer serieus en gaan zorgvuldig met je gegevens om. Hoe we dat doen en toepassen, kun je lezen in onze Privacy Verklaring.

dit veld niet invullen s.v.p.

Informatie

  • Adventsweken 2018
  • Agenda
  • AllergiePlatform
    • Contact
    • Nieuwsbrief
    • Professionals
      • Nascholing
    • Zakelijk
  • FODMAP challenge
    • Gelukt!
  • Ik zoek
    • Allergie diëtist
    • Allergiebeurs
    • Lezingen en evenementen
    • Nieuws
    • Recepten
    • Reviews
    • Zelfzorg Programma
  • Kenniscentrum allergenen
    • Beroepsallergie
    • Huidallergie
    • Inhalatie allergie
    • Insecten allergie
    • Medicijnen allergie
    • Voeding
  • Lekker Leven Lidmaatschap
  • Links
  • PDS: Leer er maar mee leven? Echt niet!
  • Privacy
  • Vergoeding zorgverzekeraars
  • Waar ben ik allergisch voor?
  • FODMAP Je doet mee!

Zoek per onderwerp:

allergie ambrosia astma baby bijvoeding boompollen coeliakie contactallergie dieetboek dietist e-nummer eczeem eten etiket fodmap fructose glutenvrij histamine hooikoorts huisarts inhalatieallergie intolerantie koemelk koemelkallergie lactose medicijn Medicijnen nascholing onderzoek overgevoeligheid PDS pinda pollen prikkelbare darm SIBO soja sporen van sulfiet tarwevrij uiteten vakantie verenigingen voeding voedselallergie voedselovergevoeligheid

Footer

Contact

Adres: Postbus 244, 3340 AE H.I. Ambacht
Telefoon: 061 701 66 07
@allergiesuper
Facebook
Instagram
Stuur een e-mail

Privacy
Algemene Voorwaarden

Allergie op Facebook

Meest recente berichten

  • Allergiebeurs special: Lekker Leven Box
  • Eosinofiele Oesofagitis: een ware achtbaan
  • Last van lactose intolerantie? Ook jij kunt genieten van een glas melk
  • Wat zijn prikkelbare darmen?
  • Begeleiding van een diëtist – dat kan ook online!

© 2019 · Allergieplatform

Deze website gebruikt analytische cookies. Mogen we ook marketing cookies in je browser opslaan om de website nog beter te maken? Klik dan op 'Tuurlijk!' Meer over de cookies kun je lezen in onze privacyverklaring.Tuurlijk!NeePrivacy policy
Revoke cookies