Schaaldieren allergie

Een allergie voor schaaldieren is vrij zeldzaam, het komt ongeveer bij 1% van de bevolking voor. Tijdens het verhitten van schaaldieren blijven de allergenen in stand, en dus kunnen ook gekookte of gebakken schaaldieren niet gegeten worden.

Wat is een schaaldier?

De schaaldieren (ook wel de kreeftachtigen genoemd) vormen een substam van geleedpotige dieren. De schaaldieren zijn een zeer diverse groep die een totale lichaamslengte van enkele milimeters tot soms een spanwijdte van de scharen van drie meter kunnen bereiken. Kreeften en krabben behoren tot de grootste dieren van deze substam; de meeste soorten zijn kleiner.

Waar komen schaaldieren in voor?

Onder de schaaldieren vallen de (rivier)kreeft, krab, langoest (langoustine), (scampi)en garnaal (gamba).

Schaaldieren zijn vaak onderdeel van:
Bouillabaisse, fruits de mer (zeevruchten), garnalencocktail, garnalenkroket, kroepoek, kruidenmixen, Mediterrane gerechten, nam pla, Oosterse gerechten, paella, petis oedang (garnalenpasta), salades, sambal, saus, seasonings, surimi, tapas, trassi (garnalenpasta), vissoep, zeebanket.

Mogelijke kruisreacties

De allergenen in schaaldieren heten tropomyosines en zitten meestal in het vlees. Ook kunnen ze in de schaal aangetroffen worden. De allergenen in krab, kreeft en garnaal lijken erg op elkaar waardoor men vaak voor alle drie een allergie ontwikkelt, deze kans is 75%. Dit zelfde allergeen zit in weekdieren. Hierdoor zijn er vaak kruisreacties tussen schaaldieren en weekdieren (schelpdieren).

Alternatieve producten

Cassave kroepoek in plaats van standaard kroepoek; hier zit geen garnaal in.
Verder kunnen heel veel producten gewoon gegeten worden. In plaats van schaaldieren kunnen bijvoorbeeld gewone vissoorten gegeten worden.