Bij een allergie is altijd een eiwit betrokken. Als je een visallergie hebt, verdraag je geen viseiwit. Normaal gesproken produceert je afweersysteem antistoffen om ziektewekkers te vernietigen voordat ze in actie kunnen komen. Bij een allergie ziet je afweersysteem het viseiwit als gevaarlijke indringer en produceert hier antistoffen tegen. Hierdoor ontstaat een allergische reactie.
Een visallergie komt relatief weinig voor. Ongeveer 0,1 tot 0,2 procent van de kinderen en volwassenen in Nederland heeft een visallergie. Deze allergie ontwikkelt zich vaak op latere leeftijd, waardoor er meer volwassenen zijn die er last van hebben. Wanneer je allergisch bent voor een bepaalde soort vis, kan het gebeuren dat je ook allergisch wordt voor andere soorten vis. Dit komt omdat het eiwit van deze soorten op elkaar lijkt.
Vis bevat veel belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam: eiwitten, onverzadigde vetten, vitamine A, vitamine D, verschillende B-vitamines, jodium, fluor, selenium en fosfor.
Vooral de onverzadigde vetzuren ALA, EPA en DHA zijn belangrijk, omdat je deze niet zo snel met de rest van je voeding binnenkrijgt. Wanneer je een visvrij dieet volgt, zal je deze vetzuren uit andere bronnen moeten halen, omdat er anders een risico is op het krijgen van tekorten.
– Eet voldoende vlees, groene bladgroente, eieren en walnoten.
– Maak gebruik van raapzaad,- lijnzaad- en sojaolie.
– Je kan ervoor kiezen om visolie capsules te slikken. Meestal zijn deze capsules zo geconcentreerd dat ze geen viseiwit meer bevatten, maar controleer hierbij ook altijd de verpakking.
Etiket lezen
Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. Vis is één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product vis of sporen van vis bevat. Let onder andere op de volgende ingrediënten op het etiket:
•E-nummers 626-629
•E-nummers 630-635
•Fruits de mer
•Kaviaar
•Kuit
•Omega 3 olie