Voedselovergevoeligheid

Bij een voedselovergevoeligheid speelt het immuunsysteem geen rol en ontstaat er geen allergische reactie. Toch zijn er stoffen waarop het lichaam gevoelig kan reageren. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat er een enzym ontbreekt om het stofje af te breken. Vaak kunnen de producten waar de stof in zit wel gegeten worden, maar in kleinere hoeveelheden. De hoeveelheden waarop je reageert is bij iedereen verschillend en dit kun je zelf testen, wij hebben daar modules en boeken voor ontwikkeld om je op een eenvoudige manier te helpen.

Voedselintoleranties komen bij ongeveer 25% van de bevolking voor.

De stoffen waarvoor je onder andere overgevoelig kunt zijn:
• FODMAPs
• Fructose
• Glutamaat
• Gluten*
• Histamine
• Lactose
• Sulfiet
Bepaalde e-nummers etc.

*Gluten is een uitzondering en zorgt vaak voor verwarring. Bij een glutenovergevoeligheid is er sprake van coeliakie. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen gluten kan verdragen. Gluten moeten hierbij compleet vermeden worden.

Een voedselintolerantie wordt gediagnostiseerd door een eliminatie/provocatie onderzoek. Hierbij wordt de stof waarvoor je gevoelig denkt te zijn vermeden uit de voeding. Wanneer je klachten verdwenen zijn wordt de stof opnieuw toegevoegd en wordt er gekeken of de klachten weer terug komen.