Pinda allergie

Wat zijn pinda’s?

Pinda’s zijn niet verwant aan de notenfamilie, ze behoren tot de peulvruchten. De peulvrucht behoort tot de vlinderbloemige planten. Het is een groentesoort en bestaat uit twee vruchtbladeren waarin zaden groeien. Peulvruchten zijn onder te verdelen in vijf groepen, de pinda is een aparte groep op zich.

Pinda en notenvrij dieetbasisboek
Vanaf nu verkrijgbaar: Pinda en notenvrij dieetbasisboek als ebook of paperback.

Etikettering en regels

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu geeft aan dat als pinda’s in een product verwerkt zitten (in welke vorm dan ook), dit op de verpakking aangegeven moet worden. Ook dient de fabrikant op de verpakking te vermelden als er een kans is dat het product sporen van pinda’s bevat. Op die manier kunnen personen met een pinda allergie altijd op de verpakking van een product terug vinden of het product (sporen van) pinda’s bevat.

Pitten en zaden

Mede door het Voedingscentrum is er vastgesteld dat een persoon een allergie kan hebben voor de volgende pitten en zaden: pijnboompitten, zonnebloempitten, maanzaad en sesamzaad. Deze zaden staan los van een allergie voor pinda’s. Wel kan het zijn dat de genoemde pitten en zaden verwerkt zijn in een bedrijf waar ook pinda’s worden verwerkt. Dit kan voor sporen van pinda’s veroorzaken, waardoor het gevaarlijk kan zijn om deze producten te consumeren. Let dus goed op de verpakking!

Let op!

Naast voedingsmiddelen kunnen ook cosmeticaproducten en medicijnen pinda’s bevatten. Deze zijn voornamelijk in olievorm aan het product toegevoegd. Het elimineren van deze producten zou u moeten bespreken met de behandelend arts. Ook dient u erop te letten dat vogelvoer en voedingsmiddelen voor huisdieren noten kunnen bevatten, voorzichtigheid is hierbij geboden.

Recepten en boeken

Op de website AllergieKookboek kunt u recepten vinden zonder pinda’s. De diëtisten van AllergiePlatform hebben een boek over pinda- en notenallergie geschreven speciaal voor:

  • mensen die nog niet zo lang weten dat ze pinda- en/of noten vrij moeten gaan leven
  • mensen die nog wel eens dieetfoutjes maken
  • zorgprofessionals die meer willen weten over pinda- en/of noten allergie
  • als naslagwerk voor thuis of in een praktijk
  • familie en vrienden die iemand kennen met pinda- en/of noten allergie en voor hen lekker willen koken

Bestel het boek direct en ontvang vele lekkere recepten!