Tarwe allergie

Tarwe-allergie
Wanneer je allergisch bent voor tarwe betekent dit dat je immuunsysteem vijandig reageert op een eiwit in tarwe. Tarwe is opgebouwd uit vier verschillende eiwitten, respectievelijk: globuline, albumine, prolamine, en gluteline. De twee eerstgenoemde zijn veelal de veroorzakers van de allergie.
Tarwe komt in verschillende producten voor zoals diverse soorten brood, koekjes, muesli, gebak, pasta’s, vermicelli. Maar bijvoorbeeld ook in diverse vleeswaren, hagelslag en candybars. Producten die meel, bakmeel, bloem of tarwezetmeel op de ingrediëntenlijst hebben staan bevatten ook tarwe-eiwitten.

Symptomen
Na het eten van voedingsmiddelen die tarwe bevatten kun je last krijgen van verschillende klachten. De meest voorkomende klachten bij tarwe-allergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Er kunnen echter ook ernstigere symptomen optreden zoals: pikkelbare darm syndroom, hartkloppingen of zelfs anafylactische shock.
 
Diagnose
Een allergie voor tarwe kan aangetoond worden met een bloedtest. Bij een bloedtest wordt bloed afgenomen en wordt dit onderzocht op antistoffen tegen een bepaald eiwit. Bij een tarwe-allergie gaat het dus om een tarwe-eiwit zoals die hierboven benoemd zijn. Wanneer blijkt dat je allergisch bent is het van belang dat je producten waarin tarwe verwerkt is uit je dagmenu haalt.

Kruisreactie
Wanneer je allergisch bent voor tarwe kan het voorkomen dat je lichaam ook allergisch reageert op andere voedingsstoffen. Het eiwit van beide stoffen lijkt dan zodanig op elkaar dat je lichaam ze niet uit elkaar kan houden en dat resulteert in klachten. Rogge, haver, mais en/of gerst zijn voedingsstoffen waarbij dit regelmatig voorkomt. Spelt bevat dezelfde eiwitten als tarwe en veroorzaakt daarom veelal klachten.

Deficiënties en vervanging
Wanneer je bepaalde producten niet meer eet omdat ze tarwe bevatten kan het zorgen voor bepaalde tekorten. Bij een tarwe-allergie komt het voor dat je een tekort aan vitamine B, mineralen en voedingsvezel binnenkrijgt. Volkorenproducten heffen deze tekorten doorgaans op en worden daarom aanbevolen. Bij een tarwe-allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood  worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Spelt is niet geschikt.

Tarwe-allergie en glutenintolerantie
Tarwe-allergie wordt vaak verward of vergeleken met glutenintolerantie (coeliakie). Deze vergelijking klopt echter niet. Bij een glutenintolerantie treedt het immuunsysteem niet in werking. De darmwand beschadigt, waardoor voedingsstoffen niet meer goed door de darmen kunnen worden opgenomen. Gluten is een eiwit dat te vinden is in graansoorten als: tarwe, haver, rogge, gerst, spelt en kamut.
Bij een tarwe-allergie gaat het om een immunologische reactie van het lichaam tegen een tarwe-eiwit.
Wanneer iemand coeliaki heeft mag hij dus geen tarwe maar wanneer iemand tarwe-allergie heeft mag hij wel de meeste glutenbevattende producten (tarweproducten uitgezonderd).

 Geschreven door Marieke van de Pavert