FODMAP arm dieet

Het FODMAP arm dieet bij prikkelbaredarmsyndroom

Eten is essentieel voor ons dagelijks functioneren, je darmen hebben daarbij een centrale rol om alle voedingsstoffen te verdelen over je lichaam en te zorgen dat onze gezondheid optimaal blijft.

Bijna 1,7 miljoen mensen n Nederland hebben last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). logo-nlTypische klachten bij PDS zijn:

  • Zeurende, krampende of stekende pijn in de buik
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diaree
  • Obstipatie

Bij de diagnose PDS werd vooral gedacht dat stress en te weinig vezels eten de klachten veroorzaakten. Uit recentelijk onderzoek is naar voren gekomen dat bepaalde soorten koolhydraten buikklachten kunnen veroorzaken. De verzamelnaam voor deze speciale koolhydraten is FODMAP’s, wat staat voor Fermentable, Oligo-saccharides, Di-saccharides, Moni-saccharides And Polyols.

Wat doen FODMAP’s in onze darmen?

Voeding bestaat altijd uit een aantal componenten zoals vetten, koolhydraten en proteïne.  Ons eten wordt afgebroken in ons lichaam, alleen bij sommige onderdelen lukt dat niet. De FODMAP’s komen in onze dunne darm en kunnen daar niet afgebroken worden en komen in onze dikke darm in aanraking met de miljoenen bacteriën die daar leven. Doordat ze in aanraking komen met het ontverteerde voedsel kunnen gassen ontstaan (fermentatie proces) wat resulteert in winderigheid en opgeblazen gevoel. Ook kan er extra water ontrokken worden in de dikke darm, wat ervoor zorgt dat er diaree ontstaat. Door minder producten te eten die hoog zijn in FODMAP’s verlaag je de klachten enorm.

Alle FODMAP’s weglaten uit je dieet om van de klachten af te komen?

Simpelweg alle koolhydraten schrappen uit je dieet is echt niet nodig! Het gaat om een bepaalde groep koolhydraten, FODMAP’s zijn korte-keten-koolhydraten. Niet iedereen met PDS reageert hetzelfde op alle FODMAP’s, je moet er dus achter zien te komen welke onderdelen bij jou klachten veroorzaken. Dat doe je door eerst een paar weken het FODMAP arm dieet te volgen. Daarna ga je, volgens een bepaald schema, voedingsmiddelen testen (herintroduceren).

herintroductie-fodmap-schema

Je levenlang het FODMAP dieet volgen?

Nee hoor, dat moet je zelf ondervinden! Het FODMAP arm dieet duurt meestal een week of acht, dan heb je alle groepen voedingsmiddelen wel getest. Wil je klachtenvrij zijn, dan is het slim om de producten waar je last van hebt te laten staan. Er is gelukkig geen sprake van een voedselallergie waarbij je echt 100% zeker moet zijn dat je het niet binnen mag krijgen. De keuze is aan jou!

Wil je meer weten over het FODMAP arm dieet?

Je kunt nu kosteloos meedoen met ons FODMAP arm online programma! We hebben er drie om uit te kiezen, FODMAP basis, FODMAP slank of FODMAP plantaardig!
Na betaling stuur je de factuur naar je verzekering, krijg je het niet vergoed? Stuur een schermafdruk van de afwijzing en je krijgt van ons je geld terug. Let wel, deze actie is alleen voor Nederlandse zorgverzekeraars.