Paraberk sydroom

De berk

In Nederland komen van nature vier soorten berken voor: de ruwe berk, de zachte berk, een kruising van deze twee en de zilverberk. De berk is te herkennen aan de afgebladerde bast die horizontaal opkrult op de stam. De boom heeft gele, hangende rupsvormige katjes die ook in de winter aanwezig zijn. Wanneer zij gaan bloeien komt het stuifmeel los. De berk begint te bloeien rond februari of maart.
Wanneer de berk in het voorjaar weer begint te bloeien krijgen veel mensen last van hooikoorts. Hij kan bijvoorbeeld zorgen voor jeukende, rode ogen en een loopneus. Helaas houdt het voor sommige mensen hier niet op. Zij krijgen namelijk, door de berkenpollenallergie, ook klachten door het eten van diverse vruchten en noten. Zo’n reactie wordt een kruisreactie genoemd en deze specifieke reactie tussen berkenpollen en voeding wordt het paraberksyndroom genoemd.

cover-hooikoorts-200
Lees meer over kruisreacties met voeding

Kruisreactie

Bepaalde voedingsmiddelen lijken, voor het lichaam, qua samenstelling heel veel op elkaar. Wanneer je allergisch bent voor berkenpollen reageert je lichaam op een eiwit van de berk. Dit eiwit kun je vergelijken met een streepjescode die door je lichaam ingescand wordt. Wanneer je lichaam de streepjescode niet herkent, reageert het door je een loopneus of jeuk te bezorgen. Nu komt het weleens voor dat de streepjescodes van verschillende stoffen zo erg op elkaar lijken dat je lichaam ze niet kan onderscheiden. Dit komt vaak voor bij een berkenpollenallergie. Bij tenminste 50% en mogelijk wel 90% van de gevallen reageert een persoon met berkenpollenallergie op verschillende vruchten en noten.

Berkenpollen en voeding

Wanneer je een berkenpollenallergie hebt, kun je ook een allergische reactie krijgen nadat je hebt gegeten. Vooral appel, peer en hazelnoot staan bekend om klachten te veroorzaken. Je kun echter ook reageren op andere voedingsmiddelen zoals:

Vruchten: aardbei, abrikoos, appel, kers, kiwi, mango, nectarine, peer, perzik, pruim en sinaasappel.
Noten: amandel, hazelnoot en walnoot.
Groenten: aardappel, selderij, tomaat en wortel.

Veelal reageer je maar op enkele van de bovengenoemde voedingsmiddelen. Wel kan het voorkomen dat de allergie in de loop der tijd veranderd en dat je andere vruchten ook niet meer verdraagt.

De klachten

Na het eten van één van de bovengenoemde voedingsmiddelen kunnen verschillende klachten ontstaan. Deze kunnen variëren van mild eczeem, een branderig gevoel in de mond en galbulten tot heftige jeuk in mond- en keelholte, maag- darmklachten en/of ademhalingsproblemen.

Behandeling

Hooikoorts door berkenpollen kan behandeld worden met neussprays, oogdruppels en/of tabletten ook is immunotherapie – wanneer je voor één soort pollen allergisch bent – een mogelijkheid. Voor de voedselallergie ten gevolge van de berkenpollenallergie is geen speciale behandeling. Wil je de klachten door een kruisreactie verminderen kun je de voedingsmiddelen waar je een kruisreactie op ervaart vermijden. Het paraberksyndroom zal niet over gaan en het is daarom handig op te blijven letten welke voedingsmiddelen een reactie veroorzaken en deze dan te minderen of weg te laten uit je dagelijkse voeding. Heb je milde klachten is het natuurlijk geheel jouw keuze of je dit wilt blijven gebruiken. Buiten het hooikoortsseizoen zul je ook merken dat het gebruik van de noten of vruchten waar je op reageert wel beter gaat, dit omdat je lichaam niet getriggerd is door de pollen.

Tip:

Sommige vruchten en groenten kunnen nadat ze verhit, gebakken of gekookt, zijn gewoon worden gegeten. Dit komt doordat het eiwit dat de reactie veroorzaakt niet tegen de verhitting kan en dus wordt vernietigd. Zo kan een appel gebakken in een appeltaart en een kers die tot jam verwerkt is bijvoorbeeld wel gegeten worden.
Let op! Deze wijze van bereiding werkt niet voor iedere vrucht en groente of ieder persoon. Let dus nog wel op of de reactie uitblijft na het gebruik van het verhitte voedingsmiddel. Bij noten werkt verhitten niet!

Geschreven door Marieke van de Pavert

 

{a1344ar10496}