Perubalsem

Perubalsem wordt veel gebruikt als geurstof in verzorgingsproducten, maar ook in voedsel en medische producten. Sommige mensen ontwikkelen een allergie na contact  met perubalsem en krijgen last van eczeem. Zij doen er verstandig aan producten te gebruiken die hypoallergeen zijn of geen parfum bevatten.

Oorsprong van perubalsem

Perubalsem wordt gewonnen uit de bast van de Myroxolon balsamum boom, voornamelijk in El Salvador. Het is een plakkerige vloeistof die ruikt naar kaneel en vanille. Het bestaat voor 60-70% uit cinnamein (een mengsel van voornamelijk kaneelzuur, benzoëzuur en vanille), en voor 30-40% uit on bekendere stoffen.

Tevens bevat perubalsem essentiële oliën, lijkend op de olie in de schil van citrusvruchten. Deze stoffen zijn allemaal potentiële allergenen, waarvoor een allergie ontwikkeld kan worden. 

Functies van perubalsem

Perubalsem wordt in grote lijnen gebruikt voor drie functies:

[custom_list style=”list-3″]

  • Als parfum in eau de parfum, deodorant, babypoeder, shampoo, conditioner, zonnebrandlotion, aftershave, tandpasta en cosmetica;
  • Als geur- en smaakstof in de schil van citrusvruchten, frisdranken, bakkerijproducten, sterke drank, tabak, koffie, thee en kruiden (zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, vanille, paprika, kerrie) en producten met deze kruiden;
  • Als antibacterieel in medische producten, zoals wondspray, hoestdrank en crèmes, in olieverf en in de tandheelkunde in vullingen en vloeistoffen.

[/custom_list]

Allergie voor perubalsem

De klachten bij een allergie voor perubalsem uiten zich normaal gesproken in de vorm van eczeem. Dit kan variëren van een jeukende, schilferende uitslag tot pukkels of blaasjes, en zelfs nattend eczeem. Het eczeem ziet men vaak in de hals, het decolleté, achter de oren, op de polsen en onder de oksels. Ook kan het eczeem voorkomen op de handen en in het gezicht.
Als men allergisch reageert op de perubalsem in voeding zijn de klachten vaak geïrriteerdheid van de mond en tong, uitslag op de lippen of mondhoeken, of eczeem.
Bij een allergie voor perubalsem is het allereerst van belang om verzorgingsartikelen te gaan gebruiken die geen perubalsem bevatten. Als er sprake is van een ernstige allergie kan het tevens nodig zijn om de voedingsmiddelen te vermijden die perubalsem bevatten.

Mensen met een allergie voor perubalsem hebben een grote kans dat zij ook reageren op andere stoffen, namelijk colofonium, benzoëzuur, propolis, kaneelzuur, benzoïne, geurstoffen, tolubalsem, houtteer, terpentijn, storax, alpha-pineen en dipenteen.

Tips voor het omgaan met een allergie voor perubalsem

 [custom_list style=”list-5″]

  • Gebruik parfumvrije verzorgingsproducten, liefst uw partner en gezinsleden ook. U kunt bijvoorbeeld de hypoallergene produchten van No Scent, Urtekram, No Perfume, Green People en Neutral veilig gebruiken;
  • Gebruik geen balsems voor op de huid, zoals tijgerbalsems en sportbalsem;
  • Spuit wat parfum op uw kleding in plaats van op de huid, maar wees erop bedacht dat dit ook aanleiding kan geven tot eczeem via de lucht;
  • Probeer nieuwe producten op een kleine plek uit, bijvoorbeeld de binnenkant van de elleboog. Is er na 14 dagen geen reactie opgetreden, dan kunt er eigenlijk wel vanuit gaan dat het product veilig is voor u;
  • Vermijd zoveel mogelijk de bovengenoemde stoffen die ook een allergische reactie teweeg kunnen brengen;
  • Vermijd de voedingsmiddelen waar u een allergie voor heeft. U kunt dit testen door een klein beetje van het product op de binnenkant van de lip te smeren. Als u binnen een kwartier last krijgt van jeuk, zwelling of tintelingen, heeft u waarschijnlijk een allergie voor het product en kunt u het beter niet gebruiken;
  • Geef bij de apotheek en in het ziekenhuis aan dat u een allergie hebt voor perubalsem heeft, zodat zij daar rekening mee kunnen houden bij het voorschrijven of toepassen van medische producten.

[/custom_list]

Geschreven door Sara van Grootel