Eczeem

Wat is eczeem en wat kun je er tegen doen?

Eczeem is een chronische huidaandoening. De verschijnselen bestaan uit roodheid, zwelling, warm aanvoelen van de huid, vochtblaasjes en schilfers. Eczeem is vaak erfelijk bepaald. Wel kan het eczeem uitgelokt worden of verergeren door spanning of emoties, weersveranderingen, blootstelling aan een rokerige omgeving, of een allergie.

Klachten bij eczeem

Eczeem veroorzaakt veel jeuk, waardoor men gaat krabben en wrijven. Hierdoor verergert het eczeem weer en wordt zo dus in stand gehouden. Andere namen voor eczeem zijn constitutioneel of atopisch eczeem, atopische dermatitis of dauwworm. De laatste term wordt vooral gebruikt voor (jonge) kinderen die in het gezicht erge last hebben van eczeem.   Eczeem kan ook voorkomen op de polsen, in de knieholten, in de plooien aan de  binnenkant van de elleboog, bovenop de handen en in de nek.

Oorzaak van eczeem

Eczeem op jonge leeftijd is meestal erfelijk bepaald. Het kan uitgelokt worden of verergeren door spanning of emoties, weersveranderingen, blootstelling aan een rokerige omgeving, of een allergie. Voorbeelden van allergieën die van invloed kunnen zijn op (het ontstaan van) eczeem zijn voedselallergie, huisstofmijt-allergie, katten-allergie en parfum-allergie.

Behandeling van eczeem

Er zijn een paar mogelijkheden om eczeem te behandelen, namelijk met zalven, medicatie en dieet. Vaak wordt een combinatie gebruikt.

Zalven

Meestal wordt het eczeem behandeld met een combinatie van een geneesmiddelencrème en een basiszalf. Vaak wordt een crème op basis van corticosteroïden voorgeschreven. Deze is afgeleid van het hormoon cortisol, dat het lichaam zelf aanmaakt. De crème remt de ontstekingsreacties in de huid en is in verschillende klassen te verkrijgen, afhankelijk van de ernst en plaats van het eczeem. Tegenwoordig zijn er nieuwe crèmes verkrijgbaar op basis van topicale immuunmodulatoren. Voorbeelden hiervan zijn Elidel en Protopic. Deze producten bevatten geen hormonen en verminderen eczeem door een directe werking op de afweer van bepaalde cellen in het lichaam. Een voordeel van deze crèmes is dat ze de huid niet dunner maken, wat bij gebruik van corticosteroïdenzalf wel kan gebeuren. Een nadeel is dat de effecten op lange termijn nog niet bekend zijn.

Medicatie

Het kan nuttig zijn om antihistaminica te gebruiken bij eczeem. Deze medicijnen gaan het effect van vrijgekomen histamine tegen, waardoor de jeuk vermindert.

Dieet

Wanneer het eczeem veroorzaakt of verergerd wordt door een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, is het verstandig deze voedingsmiddelen uit het eetpatroon weg te laten. Vooral bij zuigelingen komt het vaak voor dat er eczeem ontwikkeld wordt na de overgang van borstvoeding naar flesvoeding of bijvoeding. De meest bekende voedselallergieën bij jonge kinderen zijn koemelkallergie, kippenei-allergie en pinda-allergie. In plaats van gewone zuigelingenvoeding wordt dan hypoallergene zuigelingenvoeding voorgeschreven.

Praktische tips voor het omgaan met eczeem

[custom_list style=”list-6″]

 • Ga liever douchen dan in bad;
 • Wilt u toch in bad, doe dit niet te lang en voeg een vette olie toe aan het water;
 • Zet de warme kraan wat lager, lauw water is beter voor uw huid dan heet water;
 • Gebruik zo veel mogelijk hypoallergene verzorgingsproducten;
 • Vermijd wollen kleding, en kies bij voorkeur katoenen kleding;
 • Gebruik geen wasverzachter;
 • Zorg voor ene koele omgeving in huis, dus zet de thermostaat wat lager;
 • Vermijd rokerige ruimtes;
 • Neem geen huisdieren;
 • Zorg voor afleiding bij ernstige jeuk;
 • Probeer een nieuwe zalf altijd eerst uit op een klein stukje huid;
 • Beperk de blootstelling aan huisstofmijt, die voorkomt in beddengoed, vloerbedekking, gordijnen, knuffels en kussens;
 • Smeer regelmatig uw huid in met een vette zalf;
 • Zorg dat u regelmatig in de zon komt, tenzij uw huid daar niet tegen kan;
 • Vermijd voedingsmiddelen waarvoor u allergisch bent, omdat deze het eczeem kan verergeren.

[/custom_list]