Fructose

Fructose is een koolhydraat (vruchtensuiker) dat onder andere voorkomt in fruit, groenten en honing. Fructose wordt normaal gesproken in de dunne darm met behulp van een transporteiwit (GLUT-5) in het bloed opgenomen. Wanneer je een fructose intolerantie hebt werkt het fructose transport eiwit niet goed. De fructose wordt niet opgenomen in de dunne darm en komt in de dikke darm terecht. Fructose intolerantie wordt ook wel fructose malabsorptie genoemd. De bacteriën in de dikke darm gaan de fructose verteren, dit proces wordt ‘fermenteren’ genoemd. Tijdens dit proces komen veel extra gassen en darmprikkelende stoffen vrij. Dit kan klachten veroorzaken.

Fructose intolerantie komt redelijk veel voor in Westerse landen, dus ook in Nederland. Naar schatting heeft 36% van de Europeanen te maken met Fructose intolerantie. Ruim de helft van deze 36% ervaart ook klachten. Veel mensen hebben naast fructose intolerantie ook een prikkelbare darm. Mogelijk krijgen veel mensen de diagnose prikkelbare darm gesteld, terwijl er meer aan de hand kan zijn.

Fructose intolerantie kan in alle leeftijden voorkomen. Veel kinderen hebben te maken met fructose intolerantie, omdat de darmen van kinderen erg gevoelig zijn. Daarnaast kunnen zij minder goed tegen suikers dan volwassenen. In veel gevallen groeien kleine kinderen over de intolerantie heen naarmate zij ouder worden.

Klachten

Een fructose intolerantie zorgt voornamelijk voor klachten in de maag en darmen.
• Diarree
• Flatulentie (winderigheid)
• Opgeblazen gevoel
• Pijn en/of krampen in de buik
• Vermoeidheid

Etiket lezen

Als je een fructose beperkt dieet volgt is het belangrijk om de verpakking van een product goed te lezen. In de ingrediënten lijst kun je zien of ergens fructose aan is toegevoegd, dit wordt vaak gebruikt als zoetstof. Echter moet je oppassen voor producten waar van nature fructose in de vorm van fructanen, inuline en fructo-oligiosachariden zitten. Deze komen o.a. voor in sterk geurende soorten groenten, maar worden op de verpakking niet als fructose genoemd.

Naast het aflezen van etiketten is het ook handig om te weten in welke producten fructose zit;
• Honing
• Artisjokken, asperges, cacao, champignons, uien, knoflook, prei, sjalotten, bepaalde graanproducten.
• Koekjes waar suiker in verwerkt zit, snoep, gebak, kauwgom
• Ontbijtkoek (met uitzondering van light varianten);
• Sausjes
• Medicijnen
• Suikerstroop

Vervanging

Wanneer fructose klachten geeft ben je al snel geneigd om ‘groente’ en ‘fruit’ geheel uit de voeding te verwijderen, om zo de klachten te beperken. Dit is echter niet verstandig omdat er dan tekorten kunnen ontstaan. In groente en fruit zitten veel goede stoffen, als vitamines en mineralen. Er zijn veel fruit- en groentesoorten die een lage hoeveelheid fructose bevatten, of een gunstigere verhouding glucose-fructose. Enkele voorbeelden hiervan:
• Aardbeien, avocado’s, bananen, citroenen, frambozen, kiwi’s, komkommer, mandarijnen sinaasappels en tomaten.
• Aardappel, andijvie, boerenkool, courgetten, groene bonen, sla, spinazie, tomaten.

Kijk hier of het Fructose zelfzorgprogramma iets voor je is. Wordt vergoedt vanuit veel aanvullende verzekeringen!