Lupine allergie

Lupine is familie van de peulvruchten. Doordat het redelijk goedkoop is en veel goede vetzuren en eiwitten bevat, wordt het steeds vaker gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Lupine bevat hoogwaardige eiwitten die alle aminozuren bevatten die de mens nodig heeft. Deze aminozuren zijn ook te vinden in vlees, vandaar dat lupine steeds populairder wordt als vleesvervanger. Verder bevat lupine gezonde vetzuren en voedingsvezels. Lupine komt onder andere voor in:
– Banket, brood en gebak
– Gepaneerde producten
– Sausjes, dressings en soepen
– Snacks, snoep en chocolade
– Vegetarische vleesvervangers, vleeswaren

Lupine allergie op zichzelf staand komt weinig voor. Het komt bij ongeveer 15% van de mensen met een pinda-allergie voor, omdat dit een kruisallergie kan hebben met lupine. Ook kunnen er kruisallergieën zijn met andere peulvruchten. Over hoeveel mensen precies een lupine allergie hebben is nog niet veel bekend.

Klachten

Klachten die optreden na het eten van lupine kunnen zijn:
– Acute astma
– Anafylaxie
– Benauwdheid
– Huidklachten
– Jeuk in de mond
– Netelroos
– Oedeem

Etiket lezen

Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. Lupine is één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product lupine of sporen van lupine bevat. Voor lupine zijn er een aantal aanduidingen op het etiket te vinden:
– Eiwitconcentraat
– Lopino
– Loyu
– Lupini/tremocos
– Lupine
– Lupinemeel
– Lupinestukjes
– Okara
– Voedingsvezel