Noten allergie

Wat zijn noten?

Plantkundig gezien is een noot een enkelvoudige dopvrucht. Dit houdt in dat zij één noot hebben waarbij het steenachtige of houtachtige omhulsel bij rijpheid zeer hard wordt en dit wordt de vruchtwand genoemd.

De volgende producten worden tot de groep van de noten berekend:

  • Amandelen
  • Hazelnoten
  • Walnoten
  • Cashewnoten
  • Pecannoten
  • Paranoten
  • Pistachenoten
  • Macademianoten of qeenslandnoten
Pinda en notenvrij dieetbasisboek
Vanaf nu verkrijgbaar: Pinda en notenvrij dieetbasisboek als ebook of paperback.

Etikettering en regels

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu geeft aan dat als de hierboven genoemde noten in een product verwerkt zitten (in welke vorm dan ook), dit op de verpakking aangegeven moet worden. Ook dient de fabrikant op de verpakking te vermelden als er een kans is dat het product sporen van noten bevat. Op die manier kunnen personen met een notenallergie altijd op de verpakking van een product terug vinden of het product (sporen van) noten bevat.

Pitten en zaden

Mede door het Voedingscentrum is er vastgesteld dat een persoon een allergie kan hebben voor de volgende pitten en zaden: pijnboompitten, zonnebloempitten, maanzaad en sesamzaad. Deze zaden staan los van een allergie voor noten. Wel kan het zijn dat de genoemde pitten en zaden verwerkt zijn in een bedrijf waar ook noten worden verwerkt. Dit kan voor sporen van noten veroorzaken, waardoor het gevaarlijk kan zijn om deze producten te consumeren.

Recepten en Boeken

Op de website van AllergieKookboek.nl staan veel gratis recepten. De diëtisten van AllergiePlatform hebben een boek over pinda- en notenallergie geschreven, bestel het boek direct!

Let op!

Naast voedingsmiddelen kunnen ook cosmeticaproducten en medicijnen noten bevatten. Deze zijn voornamelijk in olievorm aan het product toegevoegd. Het elimineren van deze producten zou u moeten bespreken met de behandelend arts. Ook dient u erop te letten dat vogelvoer en voedingsmiddelen voor huisdieren noten kunnen bevatten, voorzichtigheid is hierbij geboden.