FPIES – Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome

 

Food Protein-Induced Enterocolitis Syndrome (FPIES) is een vorm van allergie die nog niet heel bekend is. Normaal heb je bij een allergie binnen heel korte tijd een allergische reactie, bij FPIES kan dat wel een paar uur duren. Komt voor bij kleine kinderen en gaat gelukkig na een paar jaar weer over.

FPIES

Deze vorm van allergie is een niet-IgE gemedieerde allergie, dat wil zeggen dat je het niet kunt meten met bijvoorbeeld bloedonderzoek. De arts zal vooral luisteren naar het verhaal van de ouders: meestal eet het kindje prima, maar na een paar uur wordt het heel erg ziek. Diarree, heel erg spugen en het kindje kan ook slap worden.

Hoe kom je er achter?

Vaak is het heel erg schrikken als je kindje zo enorm ziek wordt, vaak belanden ouders met het kindje op de eerste hulp. Het heeft geen zin om een auto-injector te geven aan het kindje, dat werkt alleen bij een IgE gemedieerde allergie. Er wordt vooral vloeistof gegeven tegen uitdroging, soms is het nodig om ook steroïden te geven.

Na de eerste aanval wordt FPIES meestal niet gelijk vastgesteld omdat het zo enorm zeldzaam is. De meeste kindjes reageren op melk of soja, maar ook FPIES voor rijst, tarwe, erwten, zoete aardappel, pompoen, kip en kalkoen komen voor.

Wanneer moet je alarm slaan?

Verandert je kindje een paar uur na een voeding van een vrolijke baby in slap hoopje? Gaat het enorm spugen na een paar uur en zit de luier elke keer vol met hele dunne ontlasting (spuitluiers)? Zeker als je kindje echt slapjes wordt, is het heel erg belangrijk dat je direct contact opneemt met 112. Overleg met de arts wat te doen.