Zonne-allergie

Zonne-allergie wordt officieel polymorfe lichteruptie (PMLE) genoemd. Mensen met een zonne-allergie krijgen 24-48 uur nadat zij in de zon zijn geweest jeukende rode plekken op de huid. Er kunnen zich ook blaasjes en schilfering vormen, of de plek kan dikker worden.

Hoe ontstaat zonne-allergie?

Dit is nog onduidelijk. Het enige dat bekend is, is dat de huid afwijkend reageert op ultraviolet licht, met name UVA. Mensen met een lichte huidskleur hebben vaker last van zonne-allergie dan mensen met een donkere huidskleur. De allergie kan op latere leeftijd ontstaan, ook als men eerder wel tegen zonlicht kon.

Hoe kan ik klachten voorkomen?

De normale beschermingstips voor in de zon gelden ook voor mensen met zonne-allergie. Dus ga niet te lang in de zon, vermijd felle zon midden op de dag en smeer u goed in. Omdat de normale zonnebrandcrèmes voornamelijk beschermen tegen UVB, is het verstandig een sunblocker te gebruiken.
Ook geldt speciaal voor mensen met zonne-allergie dat zij in het voorjaar de huid rustig moeten laten wennen aan zonlicht, en plotselinge blootstelling aan de zon, bijvoorbeeld tijdens wintersportvakanties, moeten worden vermeden.

 Geschreven door Allergieplatform