Een kleine selectie van onze recepten kan je hier vinden. We worden graag geïnspireerd, dus heb je een lekker recept wat je met ons wilt delen? We horen het graag! Uiteraard met link naar je blog als je dat wilt 🙂
- Alles
- Algemeen
- FODMAP arm
- gluten vrij
- histamine arm
- hooikoorts
- kippenei vrij
- koemelk vrij
- lactose arm
- noten vrij
- pinda vrij
- Recepten
- soja vrij
- tarwe vrij
- Voedselallergie
Ragout – gluten- en lactosevrij
Ik kan er erg van genieten, een goede ragout. Zeker na een dagje druk bezig geweest te zijn is het echt comfort-food. En met dit recept staat het zo op tafel! Dit heb je nodig voor 2 personen: 200 gram kip 500 ml water 10 gram bouillonpoeder 30 gram plantaardige boter 1/2 bakje champignons, fijngesneden […]
Beste glutenvrije bubbelwafels
Zo’n heerlijke fluffy wafel, knapperig van buiten, zacht van binnen. We zagen ze bij Belicio in Dordrecht. Maar ja, zijn ze ook glutenvrij te maken? Om dit te testen hebben we een bubbelwafelijzer geleend bij horeca groothandel VHC en zijn aan de slag gegaan. Om te beginnen hebben we hun eigen mix eerst getest, zodat […]
Smoothie Bowl
We krijgen er geen genoeg van; lekkere ontbijtrecepten met je delen! Dit keer laten we je graag zien hoe eenvoudig je groenten kunt toevoegen aan je ontbijt én het ook nog eens heerlijk te laten uitzien! Het is geschikt voor het FODMAP arm dieet, gluten- en lactosevrij. En je kunt met de toppings héél veel […]
Taart voor ontbijt? Dan kan altijd!
Ik had dit receptje – als je het zo al kunt noemen – vanmorgen op Instagram gedeeld in de stories. Daar kreeg ik zoveel reacties op, dus toch maar even uitgeschreven. Het is echt zo eenvoudig! Slim als je het in de avond maakt, dan heb je de volgende ochtend je ontbijt klaar staan. Dit […]
Pizza cone
We kwamen het voor het eerst tegen in Italië, een pizza cone. Echt leuk! Als je in Rome bent… dit is de website. Maar ja, er zitten wel veel allergenen in. En een ticket naar Rome om alleen de pizza cone te gaan eten is misschien wat overdreven. Dus, wij zijn thuis maar aan de […]
Luchtige broodjes
Best lastig voor ons als broodeters om een brood te vinden wat lekker, koolhydraat beperkt, eiwitrijk en laag in calorieën is. O ja, en dan ook glutenvrij en FODMAP geschikt? Dat is echt een opgave! Met deze luchtige broodjes maak je het zelf in een handomdraai! Op de AllergieBeurs liet Lisanne, ons niet kokende stagiaire, […]
Hippe ontbijt bowl
Je ziet ze overal, van die hippe ontbijtjes waarbij je je vingers (en ogen) niet af kunt houden. Maar is het ook makkelijk om het geschikt te maken voor als het glutenvrij, FODMAP arm of lactosevrij moet eten? Ja zeker! Wat dacht je van deze optie: Wat heb je nodig? 1 banaan, niet te rijp […]
Merengue
Oke, dan heb je lekker de crème brûlée gemaakt en heb je 5 eiwitten over. Wat daar mee te doen? Wat dacht je van een krans van merengue met cranberryjam en fruit? Wat heb je nodig? 5 eiwitten 100 gram suiker 1 eetlepel citroensap 75 gram poedersuiker 1 eetlepel maïzena paar lepels cranberryjam 1 bakje […]
Crème brûlée
Fluweelzacht met een knapperig laagje… en wat fruit voor een frisse twist! De topper onder de Franse desserts, nu ook heel eenvoudig lactosevrij te maken! Dit recept is voldoende voor 4 tot 6 personen. Wat heb je nodig? 250 ml room (wij gebruikte Alpro soya Cuisine Op te kloppen) 250 ml melk (wij gebruikte lactosevrije […]
Wentelteefjes
Hoe makkelijk wil je je huisgenoten uit bed hebben? Maak wentelteefjes! De geur van wentelteefjes verspreid zich door je huis bij het maken. Wat heb je nodig? 1 ei, losgeklopt50 ml plantaardige melkvervanger1 eetlepel kaneel1 eetlepel suiker 2 boterhammen, wij gebruikten Schär Meisterbackers classic olie om in te bakken Hoe maak je het klaar? Klop […]
Nomato saus: de beste
Een lekkere rode saus voor bij je pasta? En dan zonder tomaat en paprika. Is dat lastig? Nee hoor, helemaal niet! Probeer deze maar eens! Bij ons echt één van de favoriete sausjes. Ook lekker als je hem iets dunner maakt en dan eten als soep in zo’n leuk klein glaasje, koud of warm. Dit […]
10 lactose-, gluten- en eivrije toetjes
Je wilt graag een lekker toetje maken maar jouw visite mag geen lactose, gluten en/of ei; wat nu?! Wil je zelf een lekker en mooi dessert maken, maar niet uren in de keuken staan, lees dan verder. Wij geven jou inspiratie voor 10 lactosevrije, glutenvrije en eivrije toetjes op basis van kokosyoghurt. Natuurlijk ook gewoon […]
Ui bij SIBO en FODMAP
Als je net start met de eliminatie fase van het SIBO of FODMAP arm dieet kun je best je ‘normale’ smaakmakers missen. Bijvoorbeeld ui… Hoe je deze toch kan blijven proeven? Door ui olie te gebruiken! Super eenvoudig te maken, lees snel verder. Je hebt nodig:1 flinke ui120 ml olie Snij de ui in flinke […]
Low Fodmap Gado Gado
Een zéér budgetvriendelijke avondmaaltijd of lunch, ik was voor 4 personen maar € 5 euro kwijt! Het is ook nog geschikt voor het FODMAP arm dieet, glutenvrij en je kunt het ook melk- en lactosevrij maken. Dit heb je nodig voor 4 personen: 250 g basmatirijst4 middelgrote eieren250 g winterpeen150 g verse sperziebonen (=35 g […]
Kwarktaartje
Zelf een kwarktaartje maken is zó eenvoudig! Je hebt alleen wel even geduld nodig voor het opstijven; dat moet je er maar voor over hebben 😉 Voor 2 mini-taartjes:1,5 blaadjes gelatine100 gram koekjes15 gram plantaardige boter250 gram plantaardige yoghurt of kwark(steel)pan, 2 ronde vormpjes van 7 cm doorsnede. Bereiding:Week de gelatineblaadjes ongeveer 5 minuten in […]
Pindakaas zonder toevoegingen
Je hebt vast ook wel de potten pindakaas met gekke smaakjes in de supermarkt of pindakaaswinkel zien staan. Maar waarom zijn die nou zo duur? Het is leuk én lekker om ze zelf te maken, dan kan je er ook nog smaakjes aan toevoegen! En je weet zeker dat er niets inzit dat je niet […]
Brownies die niet kunnen mislukken!
Honderden recepten voor brownies kan je online vinden. Maar ja, de meeste mislukken omdat ze niet getest zijn 😉 Wij testen al onze recepten en zodat je er zeker van kunt zijn dat ze eenvoudig te maken zijn! En zoals op de kaart staat… Platte buik? Had ik al, stond me niet 🙂 Maar even […]
Zonnebloem Pitten Pasta – pindakaas zonder pinda
Ik heb al eens eerder het recept voor pindasaus zonder pinda met jullie gedeeld, maar ook pindakaas zonder pinda kan je heel eenvoudig zelf maken! Dit recept kan je maken zonder gluten, lactose, melk, lupine, mosterd, noten, pinda, kippenei, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren, bovendien is het ook geschikt voor het […]
Kruidnoten – deze moet je echt maken!
Door deze kruidnoten -nee, het zijn géén pepernoten- iets groter te maken krijg je heerlijke kruidkoekjes. Superleuk om ze daarna te versieren net zoals in de kruidnotenwinkels die je tegenwoordig in elke stad kunt vinden. Dit recept kan je maken zonder gluten, lactose, melk, lupine, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis […]
American Pancakes
Heb je dat wel eens, iets wat zo lekker is dat je er zo blij van wordt? Dat heb ik met zoute caramelsaus. Maar ja, om zo’n flesje nu leeg te eten is wat teveel van het goed, je moet wel iets verzinnen wat je erbij kunt eten 🙂 Dat werden American Pancakes! Deze zijn […]
Hemelse zoute caramelsaus
Heb je dat wel eens? Dat je een recept test en dat je zeker weet dat je niet meer zonder kunt? Dat zal je vast met deze saus ook hebben. Het is een enorme calorieën-, suiker- en roombom, dus je bent gewaarschuwd! Maar goed, het bevat haast geen allergenen 🙂 Dit recept kan je maken […]
Oliebollen- glutenvrij en FODMAP arm
Oliebollen… je kunt me er echt een plezier mee doen. Alleen de lucht van de olie en dat vette gevoel in je mond vind ik niet lekker. Ik zag op de site van de Philips Chef dat je ze ook kunt bakken in de Airfryer, je krijgt dan Airbollen 🙂 Zou dat ook lukken met […]
Stoofperen
Zo lekker, weer aan de slag met stoofperen! Ik heb de Magimix Cook Expert gebruikt, heel makkelijk voor dit soort klusjes. Het recept is voldoende voor 4 personen als bijgerecht en het is gluten vrij, kippenei vrij, koemelk vrij, lactose arm, noten vrij, pinda vrij, soja vrij, tarwe vrij. Wat heb je nodig? 5 stoofperen, Gieser Wildeman 1 liter appelsap 0,5 liter rode wijn […]
Preisoep
Even een soepje maken. Bij mij thuis worden ze er blij van! Onlangs heb ik de Philips Soupmaker in gebruik genomen, echt ideaal voor een snelle soep. Binnen 20 minuten klaar en geen kans op overkoken of andere missers. Ik was pas bij de Philips Chef Martin Senders en hij heeft me laten zien dat […]
Zelf pasta maken met de Philips Pastamachine
Als jullie ons volgen op Instagram dan heb je vast al eens gezien dat ik graag verse pasta maak. Dat doe ik met de Philips Pastamachine. Tuurlijk, het kan met de hand ook, maar dit is echt een apparaat wat ik niet meer uit mijn keuken zou willen hebben. Waarom zou je zo’n machine nodig […]
Baba Ganoush zonder sesam
Kan dat? Een Baba Ganoush maken zonder sesam? Tuurlijk! Als Ottolenghi het kan maken met courgette, dan kunnen wij het orginele recept ook wel aanpassen om de allergenen eruit te halen! In dit recept zitten géén allergenen. Wanneer je de knoflook weglaat is het ook geschikt voor het FODMAP arme dieet. Wat heb je […]
Rabarbercrumble met chocolademousse
Rabarber met chocolade is een geweldige combinatie. Met deze ingrediënten heb ik dan ook een heerlijk toetje gemaakt. Voor de chocolademousse heb ik een chocoladereep van So Free gebruikt, van het merk Plamil. Deze chocolade is glutenvrij, koemelkvrij en vrij van noten. Het recept is voor ongeveer 6 personen. Met een klein half uurtje kun je het […]
Glutenvrije zalm spinazie lasagne
Ben je dol op Italiaans eten, maar heb je coeliakie? Tegenwoordig zijn er veel varianten glutenvrije pasta’s te verkrijgen in de winkel. Zo maakte ik een glutenvrije zalm-spinazie lasagne met een van deze producten: Beiden zijn glutenvrij, eivrij en lactosevrij. (redactie: de bladen zijn gemaakt van mais- en rijstmeel, ingrediënten zijn identiek, dus waarschijnlijk komen […]
Kwarktaartje zonder… kwark
Alpro heeft een nieuw product, plantaardige variatie op kwark. Dat moesten we natuurlijk even proberen! Met een bodem van die heerlijke Punselie’s stroopkoekjes is het echt een heel lekker resultaat geworden en super eenvoudig! Voor 2 mini-taartjes: 1.5 blaadjes gelatine 100 gram Punselie koekjes 15 gram plantaardige boter 250 gram plantaardige kwark (Alpro Go On) […]
Pindasaus zonder pinda
Ja, ik weet het. Pindasaus zonder pinda bestaat niet! Maar toch… zullen we het pindavrije satésaus noemen dan? We maken het met zonnebloempitten pasta. Eén probleem, er is in Nederland geen pot te koop die 100% gegarandeerd vrij is van pinda’s en noten. Wel in Engeland / Amerika, maar ja, die verzendkosten… Dan maken we […]
Chocolademelk zonder cacao
Ik ken niemand die er niet gek op is: een lekkere, warme chocolademelk met een toef slagroom. Maar wat doe je als je allergisch bent voor cacao? Dan gebruik je carobe! Carobe is een poeder dat wordt gemaakt door de scheuten van de Johannesbroodboom te roosteren en te vermalen. Carobe heeft een zoete, karamelachtige smaak […]
Wraps
Met twee boeken tegelijk bezig zijn is wellicht niet zo handig, je zou zo maar de ingrediënten door elkaar kunnen halen… Maar het is ook wel leuk om de verschillende smaken en eigenschappen van de meelsoorten te testen! Dus vandaag sulfiet arme wraps gemaakt en glutenvrije wraps. Op het bord met de stippen liggen de […]
Kruidnootjes of speculaaskoeken savavoeding
Recept van Marian Pekel van SaVa Sport & Voedingadvies: De speculaasjes zijn lekker krokant van buiten, zacht van binnen. De pepernoten zijn lekker krokant, maar hadden iets luchtiger gemogen. Desondanks wat mij betreft zeker een GO, want ik vind ze een stuk lekkerder dan de glutenvrije kruidnoten en speculaas die je kant-en-klaar kunt kopen. Dit heb je nodig: […]
Risotto met asperges en parmaham
Personen: 4 Bereidingstijd: 50 minuten Ingrediënten 500 gram asperges Kippenbouillon (zelf gemaakt kijk hier voor recept) Zwarte peper Zout 2 uien 2 knoflook tenen 3 eetlepels olijfolie 500 gram risotto rijst 200 ml witte wijn Klontje roomboter 100 gram geraspte Parmezaanse kaas 200 gram […]
Hooikoorts ontbijtje
Deze 2 snelle en makkelijke recepten zijn speciaal gemaakt voor mensen met hooikoorts die daarbij last hebben van kruisreacties. Vanille cappuccino Aantal personen: 4 personen Bereidingstijd: 5 minuten Ingrediënten 1 vanillestokje ½ liter melk 100 ml sterke koffie Bereidingswijze 1. Vul 4 koffiekoppen met heet water om ze voor te verwarmen. 2. Snij het vanillestokje […]
Het is de week van de allergie!
Wist je dat het deze week allergie week is? Dit is een initiatief van de WAO (World Allergy Organisation). Dit jaar staat de week in het teken van luchtwegen-allergieën, omdat steeds meer mensen last hebben van hooikoorts en astma. Deze week wordt er stil gestaan bij de verbetering van de levenskwaliteit voor mensen die veel […]
Choco cakejes
Vanavond organiseren Sigrid van der Marel en ik een nascholing voor zorgprofessionals over het FODMAP-arme dieet. Om alvast in de stemming te komen heb ik vanmorgen voor bij de koffie chocolade cakejes gebakken die passen in het FODMAP arme dieet. Heel eenvoudig en snel te maken! Dit heb je nodig voor 12 cakejes: 200 gram meel […]
Mayonaise bij histamine beperkt dieet
Mayonaise maken is heerlijk! Zeker als je een histamine beperkt dieet moet volgen is het lastig een kant-en-klaar product aan te schaffen, met dit recept is dat zo opgelost. In een paar minuten kan je smullen van je eigengemaakte mayonaise. Dit heb je nodig: 1 eidooier 2 theelepels azijn zout 150 ml olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie) […]
Pannenkoekjes
Een lekker recept ingestuurd door Monique van der Klooster, dank daarvoor! Haar woorden: “Ik was aan het zoeken en heb zoveel allergieën, deze heb ik voor kerst uitgeprobeerd als ontbijtje. heerlijk dus. Succes ermee. ” Dit heb je nodig: Teffmeel 200 gram, boekweitmeel 200 gram, snufje zout, stevia 4 a 6 druppels, hoeveelheid amandelmelk ligt […]
Stroopwafels (20 stuks)
Dit heb je nodig: Ingrediënten voor de wafels: 240 gram witte bloem, indien nodig glutenvrij 100 gram licht bruine basterdsuiker 1 tl kaneel snufje zout 1 ei 80 gram vloeibare boter, roomboter of plantaardige boter Ingrediënten voor de vulling: 125 gram stroop 75 gram lichtbruine basterdsuiker 4 eetlepels vloeibare boter, roomboter of plantaardige boter snufje […]
Kruidnoten met suikervervangers
We hebben dit recept 5 x gemaakt, elke keer met vervanging van een ingrediënt. Officieel is het recept met donkere basterdsuiker. Voor de test hebben we hetzelfde recept gebruikt maar dan elke keer een andere suikersoort gebruikt: kokosbloesemsuiker, palmsuiker, donkere basterdsuiker en de suikervervanger Sukrin* en Tagatesse. Ook hebben we het speltmeel vervangen voor quinoa om een glutenvrije […]
Chilisaus
Dit heb je nodig: 1 el olijfolie mespuntje asafoetida 3 takjes koriander 1 rode chilipeper 100 ml water 3 el suiker 2 tl tomatenpuree 1 limoen (sap en rasp van de schil) 1 citroen (sap en rasp van de schil) Zo maak je het klaar: Verwarm in een steelpan de olijfolie en voeg de asafoetida toe. Het […]
Veggie Pad Thai
Dit heb je nodig voor 4 personen: plak tofu van 150 gram 3 el sojasaus** 1/2 el maïzena 1/2 el tamarinde pasta 2 el vissaus *** 1 el chilisaus* 2 el bruine suiker snufje witte peper 200 gr boekweitnoedels 1 rode peper 1 el plantaardige olie 200 gr taugé 2 lenteui, in dunne ringetjes handje grof […]
Geroosterde groentenmix
Dit heb je nodig: 1 (2 kleine) courgette 1 aubergine 1 rode paprika olijfolie beetje peper Zo maak je het klaar: Courgette en aubergine schillen en in lange plakjes snijden. Rode paprika in vieren snijden en de pitjes verwijderen. Alle soorten groente naast elkaar leggen in een oven schaal, besprenkeld met olijfolie en beetje peper, […]
Boerenkool met … kiwi en banaan smoothie
Dit heb je nodig: 4 boerenkoolstukjes uit diepgevroren pak 2 kleine bananen 3 kiwi’s eventueel enkele blaadjes stevia paar blaadjes munt 1 eetlepel citroensap scheut gefilterd water Zo maak je het klaar: Doe alle ingrediënten in de blender en leng de smoothie aan tot gewenste drinkdikte met gefilterd water. Met dank aan Henriette Mebius voor het delen […]
Bananencakes
Dit heb je nodig: 2 zakjes vanillesuiker 275 gram suiker 300 gram zachte margarine (neem plantaardige voor koemelkvrije variant) Citroenrasp of citroenaroma 6 eieren 375 gram speltbloem 1 zakje bakpoeder scheutje lactosevrije melk 4 bananen in schijfjes Zo maak je het klaar: Suiker, boter en vanillesuiker en citroenrasp mixen. Een voor een de eieren erdoor […]
Mango-kip salade
Dit heb je nodig: kropje babysla 1 mango handje gekookte sperzieboontjes 100 gram kipfilet (beleg) 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel mango azijn (gekocht bij Foodelicious) Zo maak je het klaar: Was de sla, haal de onderkant eraf en snijd het kropje in drieën. Snijd de mango in smalle partjes. De plakje kipfilet in reepjes snijden. Meng […]
Krieltjes tonijn salade – laag FODMAP
Dit heb je nodig: klein zakje krieltjes klein zakje sla 250 gram boontjes blikje tonijn 10 zwarte olijven zout peper 2 eetlepels olie van het blikje tonijn of olijfolie 2 eetlepels balsamico azijn Zo maak je het klaar: Kook de krieltjes en de boontjes beetgaar en laat ze afkoelen. Laat het blikje tonijn uitleggen, […]
Kippenbouillon
Dit heb je nodig: 1 kg kip, ik had 3 karbonades en 2 kipfilets 1 prei, alleen groene deel in ringen 1 stronk broccoli, in roosjes 1 winterwortel, in plakjes 1/2 bosje koriander 1/2 bosje peterselie 5 peperkorrel, geplet 3 liter water Zo maak je het klaar: Leg de kip in de pan en voeg […]
Mayonaise zonder ei, soja en melk
Dit heb je nodig: 125 ml olie, ik heb zonnebloemolie gebruikt 1 eetlepel honing 1 eetlepel azijn 1 eetlepel gemalen lijnzaad 1 theelepel (of eetlepel) mosterd 2 eetlepels water snufje zout snufje cayennepeper Zo maak je het klaar: Ga hier naar het filmpje Tip: Ik zou aanraden er 1 theelepel mosterd bij te doen als […]
Brownies en Blondies (allerhande 09-2013)
Dit heb je nodig: 300 gram boter 2 vanille stokjes 6 eieren 150 gram witte basterdsuiker 90 gram witte bloem (ik heb Schär Mix B gebruikt) 2 theelepels wijnsteenbakpoeder 50 gram roomkaas 200 gram witte chocolade 100 gram macademia’s 200 gram pure chocolade 150 gram donkere basterdsuiker mespuntje zout Zo maak je het klaar: Zet […]
Pittige dipsaus
Dit heb je nodig: Tomaat zonder pitjes Bosui Rode ui Rode peper Verse citroensap Verse koriander Zout Nacho’s of andere chips op te dippen. Zo maak je het klaar: Makkelijker kan niet… Alles klein snijden en mengen. Het lekkerste is het als je het even een paar uur in de koelkast kan laten rusten, maar […]
Kroketten
Dit heb je nodig voor 6 kroketten: 400 a 500 gram sukadelappen uitje 60 gram Eden Wedena plantaardige margarine 2 blokjes Udea heldere groentenbouilion zonder gist 80 gram Schär broodmix 2 eieren glutenvrije paneermeel Consenza Pure & Free zout peper zonnebloemolie om in te frituren Zo maak je het klaar: Braad de sukadelappen aan en […]
Macho nacho
Dit heb je nodig: 1 pond gehakt (kip-, runder- of halfom) AH cajun kruidenmix + 100 ml water met 2 tl aardappelzetmeel 3 zakken naturel taco’s (AH of vergelijkbaar) 1 komkommer 2 tomaten 1 grote groene paprika 1 grote of 2 kleine uien 1 krop ijsbergsla Kopje met 100 ml fritessaus (AH uit de topdown fles) […]
Chocoladeijs/mousse
Dit heb je nodig: 1 pakje Alpro Soya Cuisine 40 gram basterdsuiker 2 eidooiers 30 gram cacaopoeder 3 druppels vanille essence (of beetje vanillesuiker) 100 gram pure chocolade (reep eigen merk AH met stukjes sinaasappel) Zo maak je het klaar: Doe 100 ml Alpro Soya en de vanille in een schaal die later de vriezer […]
Fruit-room ijsjes zonder melk en lactose
Dit heb je nodig: 150 ml rijstmelk 10 frambozen of 2 eetlepels jam paar blaadjes munt Extra: Zoku ijsmachine of ijsvormpjes voor in de ijskast Zo maak je het klaar: Prak de frambozen fijn en meng het door de rijstmelk. Snij de blaadjes munt fijn en meng het door de melk. Proef de melk even, […]
Choco milk shake zonder melk en lactose
Dit heb je nodig: 250 ml Amandeldrink (ik heb Alpro gebruikt) 1 theelepel cacaopoeder 1 eetlepel suiker extra: Zoku slush shake maker (de groene beker aan de zijkant van de foto) Zo maak je het klaar: Ik heb hetzelfde recept aangehouden als bij het chocolade ijs. De Slush Shake maker moet eerst weer 24 uur in de […]
Chocoladeijs zonder melk en lactose
Dit heb je nodig: 250 ml Amandeldrink (ik heb Alpro gebruikt) 1 theelepel cacaopoeder 1 eetlepel suiker extra: Zoku ijsmachine of invriesvormpjes voor ijsjes Zo maak je het klaar: Wanneer je net als ik een Zoku gebruikt moet je zorgen dat de vorm eerst 24 uur in de ijskast heeft gestaan zodat deze geheel bevroren […]
Paasstol
Dit heb je nodig: 250 gr krenten en rozijnen 250 gr witte broodmix bijvoorbeeld Schär Mix C of Consenza witte broodmix 15 gr boter (bijvoorbeeld vloeibare margarine of Wajang, kijk welke je mag gebruiken) 1 tl citroenrasp 25 gr geschaafde amandelen poedersuiker Zo maak je het klaar: Pak een kom en vul die met handwarm […]
Vruchtentaart
Dit heb je nodig: 450-550 gram toegestaan fruit (ligt aan grootte van bakblik) 50 gram bruine suiker (eventueel te vervangen door honing) 1 theelepel kaneel (makkelijk weg te laten bij allergie) 200 gram toegestane boter (ik heb Natufood bakken en braden gebruikt) 150 gram rietsuiker 300 gram toegestane bloem (dit keer boekweitbloem gebruikt) Zo maak […]
Soesjes (15-20 stuks)
Dit heb je nodig: 150 ml water zout 65 gram toegestane margarine* theelepel bakpoeder 40 gram glutenvrije witte bloem zoals Teffmeel of Schar Mehl 35 gram maïzena 3 eieren Voor de vulling: slagroom* poedersuiker Zo maak je het klaar: Doe het water, zout en margarine in een steelpannetje. Zodra de boter gesmolten is voeg je […]
Roomborstplaat
Dit heb je nodig: 150 gram witte kristalsuiker 50 ml melk of room. Voor lactose intoleranten kan de melk vervangen worden door soja-, rijst-, of amandelmelk. voor variatie: vervang 1/3 deel van de melk voor limonadesiroop of koffie. Zo maak je het klaar: Meng de ingrediënten. Breng de suikersiroop heel langzaam aan de kook in een […]
Boterkoek
Dit heb je nodig: 200 gram boter 175 gram kristalsuiker 1 theelepel zout 1 zakje vanillesuiker of paar druppels vanille essence 220 gram witte bloem, bijvoorbeeld van Teffmeel Zo maak je het klaar: Verwarm de oven voor op 200 graden en spoel een silicone vorm af met water. Heb je geen silicone vorm, gebruik dan […]
Kokos-fruitcake
Dit heb je nodig: 250 gram plantaardige margarine 250 gram witte basterdsuiker 3 eieren snufje zout 250 gram bloem 2 el bakpoeder 25 gram geraspte kokos 200 gram ananas, in kleine blokjes 1 sinaasappel, schil geraspt Zo maak je het klaar: Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de margarine zachtjes smelten in de […]
Kwarktaart
Dit heb je nodig: 1 rol koekjes, bijvoorbeeld Glutafin Biscuits 50 – 75 gram boter 8 blaadjes gelatine 500 gram kwark 200 gram suiker 2 zakjes vanillesuiker ¼ liter slagroom 1 sinaasappel 1 citroen blikje mandarijntjes rond bakblik van 24 cm Zo maak je het klaar: De blaadjes gelatine laat je weken in een bakje […]
Gehakt hapjes (20 stuks)
Feestelijk glutenvrij hapje voor bij een feestje! Dit heb je nodig: 250 gram glutenvrij meel, bijvoorbeeld Schär Mehl 10 gram bakpoeder zout, peper 200 gram magere kwark 160 gram margarine glutenvrij meel om te bestuiven 1 ui 1/2 bosje peterselie 2 el olie 1 rode paprika 50 gram harde kaas, bijvoorbeeld Emmentaler 400 gram rundergehakt […]
IJstaart met zelfgemaakte korstbodem
Dit heb je nodig: Voor het korstdeeg: 200 gram bloem* ¼ theelepel zout 100 gram toegestane margarine een paar eetlepels koud water Voor de inhoud: 1 bak ijs* 500 gram rood fruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, bramen, rode bessen) taartvorm 22-24 cm, blinde vulling voor je taartbodem Zo maak je het klaar: Verwarm de oven voor […]
Eierkoeken
Dit heb je nodig: 100 gram meel, bijvoorbeeld Teffmeel 2 zakjes vanillesuiker 100 gram suiker snufje zout 2 theelepels citroensap 1 theelepel bakpoeder 3 eidooiers 4 eiwitten Zo maak je het klaar: Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten schuimig. Voeg het bakpoeder, bloem, citroensap en een snufje zout toe. Klop er […]
Chocoladetaart
Dit heb je nodig: 75 gram bloem, bijvoorbeeld Schar Mehl 85 gram suiker 50 gram toegestane boter, gesmolten 3 eieren 2 theelepels maïzena/custardpoeder 2 eetlepels cacao Zo maak je het klaar: Bedek de bodem van een hoge schaal (diameter ca. 15 cm) met bakpapier (de rand niet invetten). Klop de eieren met de suiker schuimig. […]
Koffiebroodjes
Dit heb je nodig: beetje margarine 175 g rijstmeel 1 tl zout 2 theelepels wijnsteenbakpoeder 60 g suiker 2 eieren 3/4 dl melk 2 el olie 5 gedroogde geweekte abrikozen of pruimen Zo maak je het klaar: Bestrijk 10 aluminium bakjes dun met margarine. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de rijstmeel, zout, […]
Soja-Yofutaart
Dit heb je nodig: 160 gram bloem 3/4 zakje bakpoeder 25 gram custardpoeder (let op, kan melk in zitten!) 1 zakje vanillesuiker 110 gram witte basterdsuiker 75 gram plantaardige margarine 150 ml water 200 ml vruchtensap jam 18-20 gram gelatine suiker 200 ml sojaroom 750 ml soya-yofu springvorm Zo maak je het klaar: Verwarm de […]
Slagroom zonder koemelk
Dit heb je nodig: 3 blaadjes gelatine 150 ml sojamelk 5 eetlepels suiker 100 gram harde plantaardige boter (bv Wajang) Zo maak je het klaar: Week de gelatine 10 minuten in koud water. Verwarm de sojamelk met de suiker en laat de margarine hierin smelten.Laat het geheel iets afkoelen. Knijp de gelatine goed uit en […]
Wortelcake
Dit heb je nodig: 300 gram glutenvrije bloem, bijvoorbeeld Teffmeel paar schepjes Tartex (reformwinkel), of maïzena 15 gram koek/speculaaskruiden 300 ml suikervrije stroop bijv. appel- of appelperenstroop 20 gram bakpoeder 2,5 dl melk (of rijst / sojamelk)* evt. flinke scheut olijfolie 2 appels in kleine stukjes een snuf zout ongeveer 100 gram zeer fijn geraspte […]
Bruin brood in de BBM
Dit heb je nodig: Voor een brood van 450 gram in de broodbakmachine gebruik je de volgende ingrediënten: 450 gram broodmix, bijvoorbeeld Schar B, Bioculinair of Consenza. 320 gram melk 1 theelepel azijn 60 gram olie 2 eieren 2 theelepels suiker 1 theelepel zout 2 theelepels gist Zo maak je het klaar: Meng de eieren en […]
Pizzabodem
Dit heb je nodig: 200 gram bloem (of glutenvrije bloem) 1 dl lauwe melk (kan ook met soja- of rijstmelk) 4 gram gist 1 tl suiker 1 tl zout 3 el olijfolie 2 el Italiaanse kruidenmix Extra: Deegroller (of fles) Oven Zo maak je het klaar: Meng de (soja-/rijst)melk (± 35°C), suiker en gist en […]
Basissaus
Dit heb je nodig: 25 gram boter / wayang 250 ml (soya/rijste) melk 2 el Glutafin witte bakmix Zo maak je het klaar: Smelt de boter op een zacht vuurtje en voeg de bakmix toe. Blijf goed roeren en voeg beetje bij beetje de melk toe. Breng de saus al roerende aan de kook zodat […]
Barbie taart met marshmellowfondant
Een meisjes verjaardag op de planning en je wilt een leuke taart maken? Wat dacht je van deze geweldige Barbie taart, daar worden kleine meisjes toch heel blij van! Maak hem heel eenvoudig zonder gluten, tarwe, melk en ei met het recept voor cake (je hebt 2 cakes nodig) en volg deze instructies: http://www.deleukstetaarten.nl/howto/13/Barbie/ Om […]
Basis cake/muffin recept
Dit heb je nodig: 315 gram bloem 1,5 zakje bakpoeder 2 zakjes vanillesuiker 225 gram witte basterdsuiker 150 gram margarine (ik gebruik wajang) 2 dl bubbeltjes water 4 eetlepels poedersuiker Zo maak je het klaar: Meng de gezeefde bloem met bakpoeder en suiker. Smelt de margarine en meng het met het water en voeg de […]