Heb je last van hoofdpijn, vermoeidheid, hartkloppingen en darmklachten? En kan de dokter geen oorzaak voor je klachten vinden? “Leer maar te leven met je klachten” wordt dan vaak geadviseerd. Een mogelijke oplossing kan het aanpassen van je voeding zijn!
Je klachten zouden van histamine overgevoeligheid of intolerantie kunnen komen. Intolerantie voor histamine komt voor bij zo’n 150.000 Nederlanders, vooral bij vrouwen. Bij histamine intolerantie reageert het lichaam overdreven op histamine. Door het eten van histaminerijke voedingsmiddelen, of histaminevrijmakende producten, verhoogt het gehalte aan histamine in het lichaam. De verhoogde histamine in je lichaam kan diverse klachten veroorzaken.
Functie histamine
Histamine heeft verschillende functies in het lichaam. Het heeft een rol in het maag-darmkanaal, bij de productie van het maagzuur. In de hersenen zorgt het voor prikkeloverdracht en heeft hierdoor onder andere een rol in het slaap-waak ritme. Tot slot heeft histamine ook een belangrijke functie in het afweersysteem. Je ziet het al, je kunt niet zonder histamine! Alleen de hoeveelheid histamine die je nodig hebt verschilt per persoon. Wanneer je overgevoelig bent voor histamine heb je maar een heel klein beetje nodig, krijg je te veel binnen dan krijg je klachten.
Waar zit Histamine in?
Histamine komt niet alleen in het lichaam voor, maar ook in voedingsmiddelen. Ook zijn er voedingsmiddelen die de histamine vrijmaken in je lichaam. Histamine ontstaat door rijping, fermentatie of bederving. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Veel producten worden zo gemaakt, meer dan je waarschijnlijk denkt! Dit betekent dat histamine vooral te vinden is in voedingsmiddelen zoals zuurkool, salami en kaas. Het betekent ook dat hoe ouder een product is, hoe meer histamine er in zit.
Hoewel histamine van nature in uw lichaam voorkomt, heeft u toch klachten die een belemmering zijn voor u in uw dagelijks leven. Dat komt omdat het lichaam maar een bepaalde hoeveelheid histamine kan verdragen. Boven die grens, die bij iedereen ergens anders ligt, krijgt iedereen klachten. Om te voorkomen dat er teveel histamine in het lichaam ontstaat, zijn er enzymen die histamine meteen kunnen afbreken. Zo blijft de hoeveelheid histamine in het lichaam in balans.