Astma/COPD

Astma en COPD horen niet bij de allergieën of overgevoeligheid, maar er kan een combinatie aanwezig zijn met een allergie.

Van CARA naar astma, chronische bronchitis en longemfyseem:

Vroeger was er nog weinig bekend over chronische ziekten van de luchtwegen.
Astma, chronische bronchitis en longemfyseem waren nauwelijks van elkaar te onderscheiden; allemaal gingen ze met ontstekingen gepaard en veroorzaakten ze benauwdheid. De Nederlandse artsen besloten in de zestiger jaren de drie ziektebeelden een gezamenlijke naam te geven: CARA – Chronische Aspecifieke Respiratoire Aandoeningen.

Tegenwoordig hebben we echter veel beter inzicht in de oorzaken van de ontstekingen. Zo is gebleken dat de ontsteking bij astma een andere oorzaak heeft dan de ontsteking bij chronische bronchitis en longemfyseem. Zo zijn de oorzaken verschillend: bij astma speelt aanleg een grote rol, terwijl chronische bronchitis en longemfyseem vooral ontstaan als gevolg van roken en luchtverontreiniging.

Ook de klachten verschillen per ziekte: astma kent aanvallen of perioden van kortademigheid, terwijl bij chronische bronchitis en emfyseem de klachten vooral bestaan uit hoesten, slijm opgeven en kortademigheid bij inspanning (en zelfs bij rust). De ziekten worden dan ook heel verschillend behandeld. Daarom spreekt men tegenwoordig over astma en COPD i.p.v. CARA.

Adviezen

Stoppen met roken is het belangrijkst, in elk stadium van de ziekte. Vraag ook anderen niet in uw omgeving te roken. Daardoor zal de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen. Het kan enkele maanden duren voordat u merkt dat het hoesten en opgeven van slijm vermindert. Verkoudheden en luchtweginfecties zullen ook minder klachten geven. Bepaalde ademhalingsoefeningen kunnen helpen het gevoel van kortademigheid te verminderen. Probeer uw algemene conditie te verbeteren door regelmatig (bijvoorbeeld drie keer per week een halfuur) te wandelen, fietsen of zwemmen.

Geschreven door AllergiePlatform