Kenniscentrum allergenen

Op zoek naar meer informatie, kennis en handige tips voor jou leven met allergie? Graag helpen we je verder.
Heb je het idee dat je een allergie hebt, maar weet je niet waarvoor? Lees dan dit artikel eens!

Hoe kom je er achter of je een allergie hebt?

De term ‘allergie’ hoor je steeds vaker, maar wat is het nu precies? Als je last hebt van een allergie dan is je immuunsysteem erbij betrokken en kan er door middel van diverse onderzoeken bij de dokter vastgesteld worden welke stoffen de boosdoener zijn. Bij een allergie reageer je meestal binnen 2 uur met uiteenlopende klachten. Huiduitslag, galbulten, niezen, buikpijn, jeuk, tranende ogen kunnen bijvoorbeeld klachten zijn.

Duurt het langer eer je klachten krijgt, soms wel tot 72 uur? Dan kan het zijn dat je een overgevoeligheid hebt. Je immuunsysteem is er dan niet bij betrokken, dus het vaststellen is lastiger.

Het vaststellen van een allergie of overgevoeligheid gaat volgens een gestandaardiseerde manier in drie stappen.

Stap 1 Anamnese

De dokter of de diëtist neemt samen met jou je klachten door. Het is handig als je een klachtendagboek bij hebt gehouden en/of je voedseldagboek, dat maakt het voor de specialist eenvoudig om vast te stellen waar ze aan kunnen denken.

Stap 2 Onderzoeken

Soms is het handig om onderzoek te doen, denk aan een bloedonderzoek, huidtest, biopsie of provocatietest. Als het al duidelijk is uit je anamnese dan is het vaak niet eens nodig om verder onderzoek te doen, maar wanneer er nog onduidelijkheden zijn wordt vaak vervolgonderzoek uitgevoerd. Wanneer er uit de bloedonderzoeken geen duidelijk antwoord komt, kan er een provocatietest gedaan worden. De bloedonderzoeken kunnen al gedaan worden vanaf de geboorte. Let er wel op dat de bloedonderzoeken die je doet IgE meten, dat is een indicator of je anti-stoffen hebt voor bepaalde allergenen. Er zijn ook IgG testen in omloop, zowel als thuistest en bij privé laboratoria, die meten enkel of je in aanraking bent geweest met het allergeen, niet of je er op zou kunnen reageren. We raden af deze testen te doen omdat ze niets zeggen over een eventuele allergie of overgevoeligheid.

Stap 3 Behandeling

Als eenmaal duidelijk is waar de klachten vandaan komen wordt een behandelplan opgesteld. Bij sommige allergieën kunnen er diverse medicijnen voorgeschreven worden. Let daarbij op dat het best zo kan zijn dat het even duurt eer de medicatie werkt of dat er nog een paar verschillende soorten getest moeten worden, geef niet te snel op! Bij hooikoorts is de laatste jaren immunotherapie in opkomst, zeker de moeite waard om dat te proberen!
Bij voedselallergie is het vermijden van het product waar de allergische reactie bij optreed de oplossing. Zeker dan is het belangrijk dat er begeleiding is van een diëtist.

Is er sprake van een voedselovergevoeligheid? Dan kan er vaak nog wel een klein beetje van het allergeen genomen worden. Denk aan lactose, histamine of fructose. Hoeveel er gegeten kan worden, een kruimel, sporen of zelfs nog meer, hangt af van persoon tot persoon. Met hulp van een diëtist kan dit onderzocht worden, dat is aan te raden! Vaak wordt het dieet te beperkt zonder dat het nodig is.

Wil je meer informatie over je allergie of overgevoeligheid?

Lees dan verder bij ons kenniscentrum.