Huisstofmijt allergie

kofferHuisstofmijt allergie herken je aan klachten zoals niezen, een verstopte, jeukende of loopneus. Maar ook branderige en tranende ogen, benauwdheid en kortademigheid. Ook kriebelhoest en een droge keel zijn typisch symptomen van deze allergie. Bovenstaande klachten doen zich meestal binnenshuis voor, eenmaal buiten verdwijnen de klachten vaak snel.
De allergische klachten worden voornamelijk veroorzaakt door uitwerpselen van huisstofmijt. Met name wanneer de lucht droger en warmer wordt in de woning (in het najaar/winter wanneer de CV/kachels aanstaan) zullen deze allergenen makkelijk in de lucht komen en ingeademd worden.
De mijten bevinden zich vooral in matrassen, gestoffeerde meubelen, tapijten, vaste vloerbedekking, dekbedden, kussens en verder in vrijwel alle voorwerpen van textiel die tot de inrichting van een huis behoren.

Een huisstofmijt vrij huis?

– hoezen voor kussens, dekbed en matras
Je kunt er voor kiezen om hoezen aan te schaffen. Deze worden vaak vergoed door de zorgverzekeraar, bel voor je ze koopt eerst met hen! Maar met een dekbed en kussens die je kunt wassen kom je ook een heel eind. Was ze elke 6 weken op minimaal 60 graden en je ligt er weer schoon bij. Je matras is wat lastiger, laat die in ieder geval goed luchten. Ook het grondig stofzuigen van je matras helpt enorm.

– stofzuiger met een HEPA filter
Wanneer je gaat stofzuigen blaast de stofzuiger de gefilterde de lucht weer uit. Bij sommige stofzuigers is het filter wat de stof tegen moet houden niet fijn genoeg om ook de uitwerpselen van de mijten tegen te houden. Let daar dus op als je een nieuwe stofzuiger aanschaft. Ook moet je het filter regelmatig vervangen! Bij het stofzuiger dwarrelt er ook veel stof de lucht in via de zuigmond. Probeer met rustige bewegingen te werken, of gebruik een mondkapje als je erg veel last hebt. Een Swiffer (of vergelijkbaar product) is beter dan stofzuiger, daarbij veroorzaak je minder stofwolken.

– luchtreiniger
Wanneer je erg veel klachten hebt is een luchtreiniger een optie. Je kunt deze dan het beste in je slaapkamer zetten, ter hoogte van je hoofdeinde. Zo adem je gedurende de nacht schone lucht in.

– medicijnen
je kunt van de huisarts medicatie krijgen wanneer je te veel klachten hebt. Die moet je dan het hele jaar door gebruiken.

– vakantie
Heb je thuis niet zo veel last, maar wel in hotels of bij logeerpartijen? Dan kan je er ook voor kiezen om alleen dan medicijnen te gebruiken. Vooral in hotels met vloerbedekking en fijne bedden met dikke kussens is het vaak raak, zonder medicatie is de kans groot op behoorlijk veel klachten. Vraag ook altijd of ze de kamer extra stofzuigen in verband met een huisstofmijtallergie. Een extra fooi voor het kamermeisje werkt daarbij vaak goed 🙂

Wat bij huisstofmijt allergie erg belangrijk is, is het inschatten van je klachten. Je kunt je huis wel helemaal schoonmaken, maar op het moment dat je een auto instapt, kantoor of school komen de uitwerpselen van de mijten je volop te gemoed. Leven in een te schoon thuis is voor mensen daarom niet handig.

– Immunotherapie
Immunotherapie is de enige behandeling die niet alleen de klachten van de allergie bestrijdt, maar ook daadwerkelijk de onderliggende oorzaak aanpakt. Via deze therapie kan je ongevoelig gemaakt worden voor de stof waar je allergisch voor bent. Bij immunotherapie wordt het eigen afweersysteem ‘geherprogrammeerd’, zodat de allergische klachten sterk worden verminderd.