Weekdieren allergie

Een allergie voor weekdieren is vrij zeldzaam bij kinderen en komt dus eigenlijk alleen bij volwassenen voor.

Wat zijn weekdieren?

De weekdieren of mollusken vormen een stam van ongewervelde dieren met een week lichaam en in de regel een uitwendig kalkskelet. Er zijn ongeveer 112.000 soorten. Weekdieren zijn er in veel verschillende vormen en zijn onderverdeeld in acht klassen, waarvan de bekendste de slakken, de tweekleppigen en de inktvissen zijn.
Ondanks de grote verschillen in vormen en anatomie, hebben de weekdieren een aantal kenmerken gemeen, zoals de bouw van het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de ontwikkeling van het embryo. De meeste weekdieren leven in het water en daarvan leeft het grootste deel in zee. Alleen een deel van de slakken leeft op het land.

Binnen de weekdieren vormen de schelpdieren een aparte categorie. Tot de schelpdieren behoren de mossel, kokkel, oester, slak, inktvis en Sint Jacobsschelp. Als er gesproken wordt over een allergie voor weekdieren gaat het dus over een of meer van de schelpdieren.

Waar zitten weekdieren in?

Weekdieren zijn vaak een bestanddeel van:
Aperitiefjes/hapjes, bouillabaisse, calamari, fruits de mer, frutti di mare, kruidenmixen, Mediterrane gerechten, oestersaus, Oosterse gerechten, paella, pulpo, salades, tapas, vissoep, zeebanket.

Aanduidingen op het etiket

Er zijn 14 allergenen waarvan het wettelijk verplicht is om op het etiket te vermelden. Wanneer een product één van deze allergenen bevat, moet dit door de fabrikanten op het etiket gezet worden. Weekdieren zijn één van de 14 allergenen, dus kan je op het etiket aflezen of het product weekdieren of sporen van weekdieren bevat.

Let op de aanduidingen:

Alikruiken, escargots, inktvis, kokkels, krabnijpers, kreukels, mosselen, octopus, oesters, pijlinktvis, slakken, St. Jacobsschelpen, wulken, yabby, zeekat, zeeoren, zeevruchten

Mogelijke kruisreacties

Er is een grote mate van kruisreactiviteit binnen de weekdieren. Dit betekent dat wanneer iemand een allergie heeft voor een weekdier, diegene waarschijnlijk ook klachten zal ontwikkelen voor de andere weekdieren.

De belangrijkste allergenen in weekdieren zijn tropomyosines. Deze allergenen zitten ook in schaaldieren zoals krab, garnaal en kreeft. Daarom is de kans groot dat iemand met een weekdieren-allergie, ook een allergie voor schaaldieren krijgt.
Tropomyosine is hittestabiel, waardoor u ook na koken of bakken van het product nog last van uw allergie zult hebben.

Alternatieve producten

Het is in principe niet zo moeilijk om producten met schelpdieren te vermijden. Aangezien er een kruisreactiviteit is met schaaldieren kunnen deze ook het beste worden vermeden. Een alternatief voor schaal- en schelpdieren zijn de gewone vissoorten.