Allergische toerist wil schone reisbestemming

Voor mensen die last hebben van een allergie kan het knap ingewikkeld zijn om op vakantie te gaan.
Een hotelkamer waar gerookt wordt, of een vakantiehuisje waar huisstofmijten goed gedijen, kunnen een reis helemaal bederven. Steeds meer vakantieaanbieders spelen in op deze allergische doelgroep.

Hoeveel mensen last hebben van een allergie is niet precies bekend. De Vereniging Allergie Patiënten schat dat één op de drie Nederlanders aan een allergie lijdt.

“Het aantal mensen met een allergie neemt gestaag toe, er is dan ook een groeiende behoefte aan ‘schone’ reisbestemmingen”, zegt Wendy van Dalen van Serena Zuiver Vakantie zondag.

Inventarisatie

Het Haagse bedrijf bestaat bijna een jaar en inventariseert welke vakantiebestemmingen geschikt zijn voor mensen met een allergie. Zo wordt gekeken of antiallergisch beddengoed voorhanden is en hoe het huisdier- en rookbeleid is.

Baabe

De Duitse badplaats Baabe, op het eiland Rügen, spant de kroon. Afgelopen voorjaar benoemde de Europese Stichting voor Allergie Onderzoek (Ecarf) het plaatsje tot ‘allergievriendelijke gemeente’. Horecaondernemers en de plaatselijke supermarkt hebben hun aanbod deels afgestemd op de allergische mens. Hotels vervingen bijvoorbeeld hun vloerbedekking door gladde vloeren, die geen bron van huisstofmijt zijn.

Training

Restaurants hebben hun koks getraind om voor mensen met voedselallergieën geschikte maaltijden te bereiden.

In Nederland is er nog geen gemeente in de run voor een dergelijk keurmerk, liet een woordvoerster van Ecarf weten. Wel passen steeds meer grote vakantieaanbieders hun aanbod aan. “Roompot Holidays bekijkt hoe zij hun bungalows nog geschikter kunnen inrichten en hun beleid kunnen aanpassen. En ook Landal Greenparks wil het aanbod verbeteren”, zegt Van Dalen, die hotels en vakantieparken hierover adviseert.

Vereniging

Hoteliers kloppen ook aan bij de Vereniging van Allergie Patiënten, zegt bestuurster Yola de Vries. Zij vertelt dat Van der Valk onlangs nog advies heeft ingewonnen voor de bouw van nieuwe hotels. “Het zou fijn zijn als alle nieuwe hotels kamers inrichten voor allergische mensen. Een stofvrije omgeving is immers ook goed voor gezonde mensen.”

Geschreven door ANP