De jacht op de Ambrosia

Zo ziet de Ambrosia eruitJe dacht dat het pollen seizoen voorbij was? Nou vergeet het maar! Via de USA is een nieuwe, zeer heftige allergene plant geland in Europa, de Ambrosia. Een onkruid met zeer sterke pollen, die ook nog eens enorm snel groeit. Je kent de rupsjes vast wel die een buxus een één nacht kaal vreten? Nou zo snel staat de Ambrosia ook opeens in je tuin.

Dus zit je lekker te genieten van de avondzon deze nazomer en krijg je rode ogen, kriebelende neus en kan je niet stoppen met niesen? Dan kan het deze plant zijn die de ongemakken veroorzaakt. Het is een zeer hardnekkige plant die steeds opnieuw tevoorschijn komt. Hij heeft niet zo veel voeding nodig, dus kan je hem vooral vinden langs wegen, op braakliggende terreinen en langs akkers waar andere planten meer moeite hebben om te groeien. De plant produceert miljoenen pollen die zeer licht zijn, ze kunnen duizenden kilometers door de lucht zweven vanaf hun moederplant.
In 2009 heeft de U.S. National Health Survey een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat maar liefst 19% van de Amerikanen (49 miljoen mensen) gevoelig zijn voor deze pollen.

Je ziet in deze periode van het jaar ook vaak pollen die zich vastgeplakt hebben aan auto’s, vaak denken mensen dat die van de planten komen die hun klachten veroorzaken. Maar die pollen komen van insectenbestuivers, die hebben een plaklaagje waardoor ze aan de langskomende insecten blijven plakken de insecten brengen de pollen van bloem naar bloem. Vaak zijn die pollen te zwaar om zelfstandig door de lucht te zweven en dus op die manier je slijmvliezen te bereiken. Het zijn de lichte pollen die door de lucht zweven die de klachten veroorzaken.

Wat kan je aan een allergie voor Ambrosia en andere onkruiden doen?

  1. Ga langs bij je huisarts en laat vaststellen dat het daadwerkelijk om een allergie voor deze pollensoort gaat.
  2. Gebruik bij neusklachten een neusspray. Planning is hierbij belangrijk, nu je weet dat je na de zomer klachten krijgt moet je volgend jaar al in de zomer beginnen met je medicatie.
  3. Gebruik anti-histamine tabletten of druppels. Die kunnen je allergische reactie verminderen zonder dat je, zoals vroeger, slaperig wordt.

Verder is het van belang zo min mogelijk in contact te komen met de pollen.

  • Ga je naar buiten? kleed je om zodra je weer thuis bent. Ideaal zou het zijn als je ook je haar even wast.ambrosia
  • Heb je huisdieren die buiten lopen? Borstel ze regelmatig, minimaal dagelijks, om de pollen te verwijderen.
  • Gebruik een speciale pollenhor voor je ramen, en gebruik een stofzuiger met een goed pollen filter.
  • Ga jij je huisdier borstelen of je huis schoonmaken? Ideaal zou een operatiemasker zijn om zo de lucht te filteren die je neus en mond inkomen. Te koop bij de apotheek.
  • Hang de was niet buiten op, gebruik het liefst een droger of hang de was in huis op.
  • Zie je de Ambrosia in je tuin? Haal hem met wortel en al de grond uit!