Hooikoortsseizoen 2 maanden langer door Ambrosia

Zo ziet de Ambrosia eruitVan oorsprong komt de plant Ambrosia uit Noord-Amerika. Het is een eenjarige plant die de stof coronopiline uitscheidt waardoor de groei van andere planten in haar omgeving wordt belemmerd. Maar er is nog iets opmerkelijks aan deze plant. Het stuifmeel geeft een heftige hooikoortsreactie!
In Noord-Amerika is inmiddels een op de tien mensen overgevoelig voor de ambrosiapollen. Van de allergiepatiënten komt een kwart in het ziekenhuis terecht. Doordat de plant pas in september en oktober gaat bloeien wordt hierdoor het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengd.
 
De plant komt ook steeds vaker voor in Noord-Europa onder meer via de verspreiding van de zaden in vogelvoer. Ambrosia komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar het pollen van deze plant is in de Verenigde Staten een zeer belangrijk en veelvoorkomend allergeen. Recent blijkt deze plant ook in Nederland meer voor te komen, onder andere omdat het zaad voorkomt in vogelzaad, dat in de winter veel in tuinen wordt gestrooid. De ambrosia plant lijkt erg op bijvoet: beide planten hebben groen geveerde bladeren. Ambrosia onderscheidt zich echter van bijvoet door de zachte beharing van de stengel en het blad. De bloeiwijze is een rechte aar met groene onopvallende bloempjes waarin gele meeldraden bloeien. De plant groeit op braakliggende grond en kan afhankelijk van de standplaats van een tiental centimeters tot een meter groot worden.De Europese Commissie heeft in 2010 € 500 miljoen uitgetrokken voor onderzoek naar de bestrijding van de plant. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en de Wageningen Universiteit gaan nu bijhouden hoeveel mensen in Nederland ziek worden van ambrosia.

Bloeiperiode: De plant kan bloeien in augustus en september en overlapt dus voor een deel met de bloei van bijvoet.