Porties
4
porties
Voorberieiding
20
minuten
Kooktijd
15
minuten
Ingrediënten
-
600 gr aardappelen
-
1 courgette
-
3 – 4 tomaten
-
1 rode peper *
-
3 takjes munt
-
4 el olijfolie
-
400 gr plantaardige kwark
-
150 gr plantaardige feta of 2 á 3 el edelgistvlokken
-
3 el pijnboompitjes
-
versgemalen peper naar smaak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes van ongeveer een halve cm.
- Spoel ze om en kook de aardappelschijfjes in 5-10 minuten beetgaar. Was de courgette en tomaat en snijd deze ook in dunne schijfjes.
- Verhit een pan met olijfolie en bak de courgetteplakjes. Kruid deze eventueel met wat peper.
- Vet ondertussen de ovenschaal in met een scheutje olijfolie.
- Verwijder zoveel mogelijk de zaadjes en zaadlijsten uit de peper (houd je van pittig, dan kun je wat zaadjes laten zitten) en snijd deze fijn.
- Haal de muntblaadjes van de steeltjes en snijd deze ook fijn.
- Wanneer de courgette zacht is en een licht kleurtje heeft, kunnen we de ovenschotel gaan opbouwen.
- Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, de helft van de courgetteschijfjes en alle schijfjes tomaat.
- Meng de rode peper met de munt, de plantaardige kwarkvervanger en peper naar smaak en verdeel dit mengsel over de tomaat.
- Leg de overige aardappelschijfjes en courgetteschijfjes op het mengsel.
- Verkruimel de plantaardige variatie op feta en verdeel de pijnboompitjes over het gerecht.
- Gratineer en verwarm voor 10-15 minuten in de oven tot het gerecht mooi goudbruin is en van binnen goed warm.
Recept Video
Tips
- Wil je dit gerecht de volgende dag gebruiken? Zet het dan afgedekt weg en zet het op de dag dat je het wilt eten ca 25-30minuten in een op 180graden voorverwarmde oven. Violife heeft een plantaardige feta-vervanger. Je kunt ook gewone feta kiezen als dit jouw voorkeur heeft; dan is het recept niet meer plantaardig. Edelgistvlokken zijn een plantaardige vervanging voor Parmezaanse kaas. Dit maakt het recept wel minder Grieks dan Feta.
- Ben je bezig met de eliminatiefase van het FODMAP arm dieet: kies dan lactosevrije kwark; dan is het recept niet meer plantaardig. Wil je wel plantaardig: gebruik dan maximaal 400gr soja yoghurt op basis van gepelde bonen. Heb je PDS of volg je het FODMAP-dieet maar reageer je niet op GOS, dan kun je de plantaardige soja kwark gebruiken. Heb je een soja-allergie kies dan niet voor soja maar een andere plantaardige zuivelvervanger of natuurlijk een dierlijke (lactosevrije) kwark; dan is het recept niet meer plantaardig. Heb je een koemelkallergie of lactose-intolerantie dan kun je kiezen voor de plantaardige kwark.
- Heb je PDS, kijk dan goed naar jouw persoonlijke situatie en naar wat jij wel en niet verdraagt.
Lees meer:
- Boureki ...
- Pastinaaksoep Pastinaaksoep 0.0 van 0 stemmen Porties 4personenVoorbereiding10minutesKooktijd30minutesIngredients600 gr pastinaak6 el...
- Salade met forel en crème fraîche-pistache dressing Voor liefhebbers van verse en smaakvolle salades is dit recept...
- Pasta al pistacchio Pasta al pistacchio 0.0 van 0 stemmen Porties 2personenVoorbereiding10minutenKooktijd20minutenCalorieën693,5kcalIngrediënten140 gr...
- Gevulde broodjes Deze smaakvolle broodjes zijn niet alleen allergievriendelijk, maar ook eenvoudig...