Boureki

Boureki

Boureki

Recept van Allergieplatform

0.0 van 0 stemmen

Gang: DinerCuisine: Grieks

Porties

4

porties

Voorberieiding

20

minuten

Kooktijd

15

minuten

Ingrediënten

  • 600 gr aardappelen

  • 1 courgette

  • 3 – 4 tomaten

  • 1 rode peper *

  • 3 takjes munt

  • 4 el olijfolie

  • 400 gr plantaardige kwark

  • 150 gr plantaardige feta of 2 á 3 el edelgistvlokken

  • 3 el pijnboompitjes

  • versgemalen peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes van ongeveer een halve cm.
  • Spoel ze om en kook de aardappelschijfjes in 5-10 minuten beetgaar. Was de courgette en tomaat en snijd deze ook in dunne schijfjes.
  • Verhit een pan met olijfolie en bak de courgetteplakjes. Kruid deze eventueel met wat peper. 
  • Vet ondertussen de ovenschaal in met een scheutje olijfolie.
  • Verwijder zoveel mogelijk de zaadjes en zaadlijsten uit de peper (houd je van pittig, dan kun je wat zaadjes laten zitten) en snijd deze fijn. 
  • Haal de muntblaadjes van de steeltjes en snijd deze ook fijn.
  • Wanneer de courgette zacht is en een licht kleurtje heeft, kunnen we de ovenschotel gaan opbouwen. 
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met de helft van de aardappelschijfjes, de helft van de courgetteschijfjes en alle schijfjes tomaat.
  • Meng de rode peper met de munt, de plantaardige kwarkvervanger en peper naar smaak en verdeel dit mengsel over de tomaat.
  • Leg de overige aardappelschijfjes en courgetteschijfjes op het mengsel.
  • Verkruimel de plantaardige variatie op feta en verdeel de pijnboompitjes over het gerecht.
  • Gratineer en verwarm voor 10-15 minuten in de oven tot het gerecht mooi goudbruin is en van binnen goed warm.

Recept Video

Tips

  • Wil je dit gerecht de volgende dag gebruiken? Zet het dan afgedekt weg en zet het op de dag dat je het wilt eten ca 25-30minuten in een op 180graden voorverwarmde oven. Violife heeft een plantaardige feta-vervanger. Je kunt ook gewone feta kiezen als dit jouw voorkeur heeft; dan is het recept niet meer plantaardig. Edelgistvlokken zijn een plantaardige vervanging voor Parmezaanse kaas. Dit maakt het recept wel minder Grieks dan Feta.
  • Ben je bezig met de eliminatiefase van het FODMAP arm dieet: kies dan lactosevrije kwark; dan is het recept niet meer plantaardig. Wil je wel plantaardig: gebruik dan maximaal 400gr soja yoghurt op basis van gepelde bonen. Heb je PDS of volg je het FODMAP-dieet maar reageer je niet op GOS, dan kun je de plantaardige soja kwark gebruiken. Heb je een soja-allergie kies dan niet voor soja maar een andere plantaardige zuivelvervanger of natuurlijk een dierlijke (lactosevrije) kwark; dan is het recept niet meer plantaardig. Heb je een koemelkallergie of lactose-intolerantie dan kun je kiezen voor de plantaardige kwark.
  • Heb je PDS, kijk dan goed naar jouw persoonlijke situatie en naar wat jij wel en niet verdraagt.