Cijfers fructose intolerantie

Hoe vaak komt fructose intolerantie voor?

Fructose intolerantie komt erg veel voor in Westerse landen. Ook in Nederland komt het relatief veel voor. Ongeveer 36% van de Europeanen heeft te maken met fructose intolerantie, waarvan ruim de helft klachten ervaart. Fructose intolerantie kan op alle leeftijden voorkomen. De darmen van kinderen zijn erg gevoelig, daardoor hebben veel kinderen te maken met fructose intolerantie. Daarnaast kunnen zij minder goed tegen suikers dan volwassenen. Wel is het zo dat naarmate de kleine kinderen ouder worden, ze in veel gevallen over de intolerantie heen groeien.

Hoe kom je er achter?

Hoe kom je er nu achter of je fructose intolerantie hebt? Bij volwassenen is fructose intolerantie te herkennen aan de volgende klachten: flatulentie (winderigheid), opgeblazen gevoel, vermoeidheid, buikpijn en diarree. Vaak komen deze klachten voor na het eten van voedingsmiddelen waar fructose inzit. Je kunt een klachtendagboek bijhouden om te kijken waar de klachten vandaan komen. De klachten van fructose intolerantie lijken erg veel op de symptomen die bij een prikkelbare darm of lactose intolerantie horen. Dit komt omdat jouw dikke darmbacteriën fructose omzet in gassen en vetzuren. Ook als depressief bent kan het zo zijn dat je fructose intolerantie hebt! Een fructose intolerantie kan er namelijk voor zorgen dat je je niet zo blij voelt en mogelijk (licht) depressief bent. Dit komt doordat vrije fructose zich goed bindt aan tryptofaan. Dit is een aminozuur die nodig is voor het gelukshormoon serotonine. Serotonine zorgt ook voor een verzadigingsgevoel. Te veel vrije fructose kan zorgen voor een tekort aan tryptofaan en daardoor een minder goede aanmaak van serotonine. Dit kan zorgen voor een minder gevoel van verzadiging waardoor je meer gaat eten en kan je minder blij maken met als gevolg angst of depressiviteit. Studies hebben aangetoond dat vroege tekenen van depressie kunnen verbeteren door een fructose gereduceerde voeding.

Fructose intolerantie onder kleine kinderen is vaak te herkennen aan de zogeheten peuterdiarree. Neem contact op met uw (huis)arts en een gespecialiceerde diëtist wanneer je het vermoeden hebt dat jij of je kindje een fructose intolerantie heeft.

Wil je meer weten over fructose overgevoeligheid? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en we vertellen je er graag meer over!

{a1344ar28505}