Coeliakiemaand – mei 2016

De maand mei staat in het teken van coeliakie. Met de website Coeliakiemaand.nl wordt deze maand extra veel aandacht besteed aan coeliakie. Wat precies de bedoeling is van deze maand legt Elize Vis in onderstaand filmpje graag uit.


De cijfers liegen er niet om; een paar jaar geleden waren er pas 25.000 mensen gediagnosticeerd met coeliakie terwijl er 170.000 mensen deze auto-immuun ziekte hebben volgens de laatste inzichten.

Wat is coeliakie?

Wanneer je coeliakie hebt en je eet gluten, dan raakt je darmwand beschadigt. Hierdoor neem je minder goed voedingsstoffen op en is de kans groot dat je een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Met heel veel vage klachten als gevolg. Denk daarbij aan vage / heftige buikpijn, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel, mogelijk ook ijzertekort, bloedarmoede en vermoeidheid die maar niet overgaat. Allemaal tekenen die kunnen duiden op coeliakie.

Denk nu niet, ik ga het dieet wel even volgen en dan kijken of ik opknap, maar laat eerst de diagnose stellen door je huisarts. Door een eenvoudige bloedtest kan er al veel helderheid komen! Dus, herken je je in deze klachten? Maak vandaag nog een afspraak bij je huisarts!

Wil je meer lezen over coeliakie en glutenvrij leven? Lees dan hier verder.