De plakproef of epicutane huidtest

Kan je ook op latere leeftijd een allergie krijgen? Dat is een vraag die we vaak krijgen. Nou, dat kan zeker! Mijn moeder (70+, zou je niet zeggen :)) is er net achter dat ze allergisch reageert op één soort medicijnen. Ze kreeg een Type 4 reactie op een medicijn wat ze van de MDL arts voorgeschreven kreeg voor kleine ontstekingen in haar darm.

Type 4 reactie

Een type 4 reactie is een vertraagd-type-overgevoeligheid. Ze gebruikte het medicijn al een tijdje en kreeg opeens enorm veel last van haar huid. De huid werd helemaal rood en ging na een tijdje vervellen. Uiteraard gepaard met de nodige jeuk! Het bleek te gaan om een allergie voor een medicijn uit de NSAID groep.

Nu kan je heel die groep wel laten weglaten als het nodig is, maar als het niet hoeft is het wel fijn om te weten. Vooral ibuprofen, naproxen en diclofenac zijn medicijnen die veel worden voorgeschreven en het zou zonde zijn als je die – ten onrechte – moet vermijden. Dus na overleg met de allergoloog kreeg ze vanmorgen een plakproef, met een mooi woord een epicutane huidtest. We gaan over twee dagen terug om de test uit te lezen en eind van de week weer naar de allergoloog.

Nu maar hopen dat ze geen reactie krijgt!