Kan je allergisch zijn voor drukinkt?

Het is ’s morgens 7:00 uur. Met een kop koffie lees je het laatste nieuws, maar dit gebeurt niet zonder niezen en snotteren. Kou gevat in augustus of misschien allergisch voor drukinkt?

Een allergie voor alleen drukinkt komt eigenlijk niet voor. Wel kun je allergisch zijn voor colofonium. Dit zit o.a. in cosmetica, lijm, kauwgom en dus drukinkt. Een allergie voor colofonium veroorzaakt alleen geen klachten als niezen of een verstopte neus, maar is vooral terug te zien op de huid. Mensen met deze allergie hebben veel last van eczeem. Wanneer je veel moet niezen komt dit doordat het neusslijmvlies geïrriteerd is. Bij een colofonium allergie is dit niet het geval.

Het neusslijmvlies raakt geïrriteerd wanneer je overgevoelig bent voor bepaalde prikkels, bijvoorbeeld drukinkt. Bij de aandoening MCS ben je overgevoelig voor chemicaliën en geuren van stoffen. MCS is alleen in Nederland nauwelijks bekend en ook niet erkend als aandoening. Het geeft wel aan dat het mogelijk is overgevoelig te zijn voor bepaalde stoffen, die op hun beurt allergische reacties kunnen veroorzaken.

Je kunt dus zeker allergisch zijn voor drukinkt, maar het hangt dus af van de klachten of het een allergie wordt genoemd of een overgevoeligheid.