Geen E621 bij histamine intolerantie?

e621E-nummers staan tegenwoordig slecht in het nieuws. Veel mensen proberen ze te vermijden en alleen te kiezen voor producten zonder E-nummers. Deze angst is echter niet helemaal terecht, omdat lang niet alle E-nummers slecht zijn. Ze zitten namelijk ook gewoon in natuurlijke en biologische producten.

Toch zijn er ook E-nummers die wel slecht zijn voor je gezondheid. E621 is hier een voorbeeld van. Dit E-nummer wordt ook wel mononatriumglutamaat (MSG)of Ve-tsin genoemd en staat vooral bekend als smaakversterker, hoewel het ook in natuurlijke producten voorkomt.
De producten waar MSG van nature in voorkomt zijn onder andere: vlees, vis, melk, oude kaas, gefermenteerde sojaproducten en paddenstoelen. En als smaakversterker kan het E-nummer gebruikt worden in hartige producten zoals bouillon, vleeskruiden, soepen en sauzen.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor dit E-nummer en kunnen last krijgen van bijvoorbeeld hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en maag-darmklachten. Deze klachten staan ook wel bekend als het chinees-restaurant-syndroom.
Hoewel de overgevoeligheid voor E621 een intolerantie is, lijkt het erg op een allergische reactie. Dit komt doordat er na de inname van MSG histamine vrijkomt en dit gebeurt ook bij een allergische reactie. Het MSG prikkelt de mestcellen, waardoor ze histamine vrijgeven. Hoe meer MSG er in het lichaam komt, hoe meer de mestcellen geprikkeld worden en hoe meer histamine er wordt afgegeven.
Door de afgifte van histamine kan het zijn dat mensen met een histamine intolerantie ook last krijgen van het eten van producten met E621. Hierdoor staat E621 ook bij de producten die niet zijn toegestaan bij een histaminevrij dieet.enummers veilig?

Wil je meer weten over E 621? Meer informatie staat in dit artikel.
Ken je ons boek al met meer achtergronden over e-nummers, uitleg over waar het in zit en welke risico’s er nu wel of niet aan kleven? Nu te bestellen zonder verzendkosten!

 

Meer weten over histamine overgevoeligheid staat in dit artikel.

 

 

Krijgen jullie ook klachten na het eten van producten met E621? Laat een reactie achter hieronder!

Door Marieke Broeders