Eet goed, voel je goed

 

AP-eatgood-feelgood

Lekker leven met allergie betekent voor bijna iedereen iets anders. Bij een ernstige allergie is het opletten geblazen, een druppel, kruimel of snufje kan al ernstige reacties geven.

Overgevoelig voor lactose, fructose of een ander voedingsmiddel of allergeen? Dan kan je meestal wel een beetje van het product nemen. Waar de drempel voor jou ligt zal je zelf moeten uitvinden, bij voorkeur met behulp van een diëtist. Wellicht vraag je je af waarom dat zo belangrijk is? Er gaat een hele wereld voor je open als blijkt dat je een (kleine) hoeveelheid wel kunt gebruiken zonder dat je klachten krijgt. Als je in de supermarkt loopt en het ingrediënt waar jij klachten van krijgt staat als één van de laatste ingrediënten op het etiket zou het zo maar kunnen zijn dat je dat gerust kunt nemen. Ook het vermijden van ‘sporen’ is dan echt niet nodig.

Provocatie

Soms reageert je lichaam ook omdat je denkt dat je een reactie gaat krijgen. Mind over body… Daarom doen ze in het ziekenhuis bij een ernstige allergie altijd een dubbelblinde placebo gecontroleerde provocatie. Hoe dat werkt? Je gaat naar het ziekenhuis en krijgt een klein hapje van een koekje. Na een bepaalde periode krijg je iets meer, dan nog meer zo oplopend tot je aan het eind van de dag een hele koek op hebt. Bij een volgende afspraak herhaald zich dat.  Op de ene dag krijg je dus in oplopende dosering een koekje met het allergeen, de andere dag een placebo. Zowel de dokter als jij weten niet op welke dag het allergeen in je koekje zit (dubbelblind). Tijdens deze afspraak in het ziekenhuis houden ze je heel goed in de gaten en wordt er gestopt zodra er een reactie plaatsvindt. Dit moet echt in het ziekenhuis gedaan worden omdat in sommige gevallen de allergische reactie heel ernstig kan zijn en er direct ingegrepen moet worden. Doe dit dan ook nooit thuis als je een allergie hebt! 

Maar heb je een overgevoeligheid, dan kan je dit wel proberen. Zorg er wel voor dat de omstandigheden optimaal zijn, geen stress of zware werkzaamheden. Wil je er echt zeker van zijn dat je lichaam je niet in de maling neemt? Laat dan een familielid of vriend 2 koekjes voor je bakken en in twee doosjes doen. Zet op het doosje een 1 en op de andere een 2. Laat opschrijven in welk doosje het allergeen zit, maar bewaar dat apart en kijk pas na de tweede testdag in welke het ingrediënt zit waar jij op reageert. Het zou toch heerlijk zijn als je niet zo streng meer hoeft  op te letten toch?