EFA project: #DetectiveFood

#DetectiveFood is een geweldig initiatief van EFA, volledig gericht op het leven met een voedselallergie in 2019. Via dit project wil EFA de kwaliteit van leven verbeteren van mensen met voedselallergie en het risico van anafylaxie in Europa verminderen, een project dat we absoluut ondersteunen!

We weten allemaal dat het overmatig gebruik van de ‘kan mogelijk sporen van … bevatten’ (may-contain) vermeldingen, onvoldoende etikettering van de allergenen of gewoon niet-bestaande allergeenvermeldingen een grote ergernis is of soms nog erger, voor mensen met allergieën.

Sinds 2011 is de EU-verordening betreffende voedselinformatie voor consumenten van kracht, die 14 allergenen benoemd. In werking getreden in 2014, vereist deze wet verplichte allergeneninformatie voor alle voedingsmiddelen in Europa, ongeacht of het gaat om verpakte of niet-voorverpakte voedingsmiddelen, en details dat allergenen in voorverpakt voedsel duidelijk in de ingrediëntenlijst moeten worden vermeld.

Word een #DetectiveFood en toon ons goede (en slechte) praktijk van het vermelden van allergenen

DetectiveFood vraagt ​​iedereen om te helpen en zijn of haar ervaring te delen bij het kopen of consumeren van voedsel in Europa. Of u nu in een supermarkt, restaurant of op de markt bent, u kunt andere Europese patiënten en regelgevende instanties uw ervaring laten zien. Deel daarvoor een bericht op Facebook of Twitter met de volgende informatie:

  • Op Twitter: gebruik #DetectiveFood
  • Op Facebook: gebruik #DetectiveFood
  • Maak een foto van de voedsel- en / of allergeeninformatie
  • Schrijf de stad en het land erbij waar dat voedsel wordt verkocht
  • Schrijf ook het merk, de leverancier of het restaurant waar het eten is gezien / gekocht

Binnen dit project werkt EFA hand in hand met hun leden, met name hun Food Allergy Working Group, daar zit o.a. Stichting Voedselallergie in. We horen graag van je ervaring!