Elke hap kan al fataal zijn.

Jaarlijks overlijden in NL meerdere mensen, omdat ze iets gegeten hebben waarvoor ze allergisch zijn. 2-7% krijgt problemen door contact met bijvoorbeeld noten, pinda, vis en schaaldieren en moet hier dus dagelijks rekening mee houden.
Volgens Bijzonder hoogleraar Allergologie E. Dubois van het Universitair Medisch Centrum Groningen worden de gevolgen van allergie onderschat. ”Het kan een deuk opleveren in de kwaliteit van je leven. Er wordt altijd een beetje lacherig gedaan over allergieën, maar het merendeel van de mensen heeft nog nooit een ernstige voedselallergie meegemaakt.” De gevolgen van het binnenkrijgen van een allergene stof kunnen groot zijn. Jeuk en benauwdheid zijn vervelende maar milde klachten in vergelijking met de shock waar extreem allergische mensen in kunnen raken.
De afgelopen jaren is het aantal allergieën in Nederland redelijk gestabiliseerd. Sommige allergieën nemen zelfs af, al is dit doordat het allergeen minder in producten verwerkt wordt, zoals bijvoorbeeld latex-rubber. Ook de toename van het aantal astmaklachten lijkt enigszins af te zwakken.
Voedselallergieën zijn echter met een inhaalslag bezig. Precieze cijfers ontbreken nog maar Bijzonder hoogleraar Dubois noemt deze ‘gigantisch’. “Een medicijn is er niet. We kunnen alleen duidelijk krijgen waarvoor iemand allergisch is. We kunnen vervolgens instructies geven over hoe die voedingsmiddelen te vermijden en we kunnen iemand coachen in hoe te handelen als het toch mis is gegaan.”

“De laatste jaren is men wel anders gaan denken over het voorkomen van allergieën. Zo dacht men vroeger dat als je kinderen weg hield bij bepaalde stoffen, ze niet allergisch zouden worden. Nu blijkt dat het immuunsysteem al geprikkeld is als de kinderen geboren worden. Dit houdt dus in dat ze al in de baarmoeder worden blootgesteld aan bepaalde stoffen. Andere studies tonen aan dat wanneer kinderen opgroeien met een zekere hoeveelheid bacteriën zij later minder allergisch worden. Deze hypothese is aannemelijk. Doordat we schoner leven zijn onze immuunsystemen niet meer gewend aan bepaalde stoffen. Het zou goed kunnen dat wanneer je van jongs af aan wordt blootgesteld je toleranter wordt voor bepaalde stoffen. Bij kinderen van allergische ouders is het verstandig om dat heel voorzichtig en onder supervisie van een arts te doen.”

Meest voorkomende Voedselallergieën:

Bij jonge kinderen: melk en ei.
Bij oudere kinderen: pinda’s en noten.
Bij volwassenen: noten, pinda’s, vis en schaaldieren.

Top drie allergieën bij volwassenen:

1. Graspollen
2. Huisstofmijt
3. Honden en katten.

Samenvatting uit Metro 27 juli 2009

 Geschreven door Marieke van de Pavert