Fructose-intolerantie, wat is dat nu precies?

Fructose is beter bekend als fruitsuiker/vruchtensuiker. Dit wordt in de volksmond zo genoemd omdat het voorkomt in fruit. Echter komt het ook voor in honing en in mindere mate ook in groente. Door het gebruik van fructose-glucosestroop in de industrie komt het ook veel voor in bewerkt voedsel.

Fructose is een monosacharide (eenvoudig koolhydraat), wat betekent dat deze gemakkelijk door de darmwand getransporteerd wordt en in de bloedbaan terecht komt. Vanuit hier kan het lichaam het gaan inzetten als energiebron. Wanneer het niet goed opgenomen/geabsorbeerd wordt – dat heet fructosemalabsorptie; wat fructose-intolerantie eigenlijk is – komt het onverteerd in de dikke darm terecht.

In de dikke darm wordt de fructose gefermenteerd onder invloed van darmbacteriën en ontstaan er gassen die klachten kunnen veroorzaken; denk aan winderigheid en buikpijn.
Wanneer fructose en glucose samen worden gebruikt kan deze makkelijker worden opgenomen. Fructose is een onderdeel van het disacharide tafelsuiker (tafelsuiker of sacharose is fructose + glucose). Dit is de reden dat gesuikerde producten vaak minder klachten geven dan voedingsmiddelen hoog in alleen fructose. Omdat fructose 2,5 keer zo zoet is als glucose wordt deze in de industrie steeds vaker gebruikt.

Wanneer je last hebt van darmklachten en fructose verdenkt, of de diagnose fructose-intolerantie hebt gekregen, is het wijs erachter te komen hoeveel jij precies kunt verdragen. Het is vaak niet nodig alle fructose weg te laten maar je wilt wel weten wanneer je klachten krijgt.

Wil jij met onze hulp, stap voor stap, op een verantwoorde manier ontdekken waar jouw klachten vandaan komen? Ons zelfzorgprogramma Fructose overgevoeligheid bevat alle informatie, weekmenu’s, recepten en boodschappenlijstjes die je nodig hebt om hier achter te komen! Bovendien wordt het vergoed uit jouw aanvullende verzekering!

Kijk hier voor meer informatie!